úterý 11. března 2008

Václav - 70%


Všechno bude.

Duo Jiří Vejdělek (režie) - Marek Epstein (scénář) v loňském roce nezahálelo a nabídlo nám hned dvojici filmů - ROMing a Václava. Zatímco první jmenovaný trpěl opakujícím se scénářem a kiny spíše prošuměl, Václav působí daleko přirozeněji, což mělo za následek mnohem vyšší návštěvnost.

Václav vznikl na motiv udělené prezidentské milosti mírně zaostalému vesničanovi, kterému sice city neschází, na druhou stranu ale dokáže na své spoluobyvatele a kamrády střílet z pušky. Problém filmu samotného je právě fakt, že Ivan Trojan v hlavní roli celých 90 minut tropí výtržnosti na vesnici, abe se za ně nakonec nějakým gestem (ne)omluvil. Epstein se vás tak snaží opít velmi laciným rohlíkem, nad vodou jej ovšem drží jak Vejdělek se svou citlivou režií, tak téměř bezchybné technické zpracování.

Samotný Trojan v hlavní roli naprosto exceluje a potvrzuje, že je tou nejlepší herecko volbou současnosti. Zdatně mu sekunduje i zbytek ansámblu (vyzdvihl bych především Jana Budaře, který si u mě i díky Vratným lahvím značně vylepšil pověst), Václav se tedy může považovat za herecky bezchybný film.

Co Vejdělkovy snímky loni zdobilo, byla bezpochyby vynikající hudba. Zatímco v ROMingu se o ni postarali Gipsy.cz, u Václava ji má na svědomí Jan P. Muchow, a troufám si říci, že se jedná o nejlepší loňský počin, co se našich luhů a hájů týče.

Závěrečná vězeňská linie se sice neúspěšně pokouší vyvolat katarzi a ve filmu působí poněkud přebytečně, i tak je ale Václav snímkem, který by jste rozhodně neměli přehlédnout. Nabídne citlivý příběh, skvělé herce a výborné zpracování, čímž se řadí k tomu nejlepšímu co u nás za uplynulý rok vzniklo.

Žádné komentáře: