neděle 9. března 2008

28 týdnů poté - 60%

Zombíci v Londýně podruhé, a lépe. Vše začalo před šesti lety kdy si vzali do rukou Danny Boyle a jeho scénárista velmi solidní námět a zprasily jej neskutečným způsobem. Oproti všem očekáváním si na sebe ale 28 dní poté vydělalo a tak se vloni vydalo do kin (u nás pouze na DVD) pokračování. Tentokrát s nižším rozpočtem, s "bezejmenným" režisérem, ale hlavně bez Cilliana Murphyho.

Před kamerou se tak objevují naprosto neznámí herci, což je oproti "jedničce" samozřejmý krok zpět. Ne, že by hráli nějak špatně, ovšem nějaká hvězda právě Murphyho typu tu vyloženě chybí a tak má 28 týdnů poté tendenci sklouzávat k béčkovosti. Tu podtrhuje především scénář, který je typickým příkladem "všeho víc", a protože ten původní byl snad ještě horší, dá rozum, že tady pšenka nepokvete.

Je to jednoduché. Londýn byl zbaven epidemie, ovšem po 28 týdnech, kdy se do města začnou vracet první obyvatelé, se na scéně objeví přeživší, jež je imunní proti viru (i přesto je ovšem jeho nositelkou) a shodou náhod je i matkou hlavních hrdinů. Dá tedy rozum, že je pouze otázkou času kdy se epidemie opět vrátí a Londýn bude znovu čelit hromadě zombíků. Závěr navíc naznačuje další pokračování, ve kterém (pokud vznikne) bychom se mohli podívat i do jiných částí Evropy.

Ale abych jen nekritizoval. Kdo si pochvalu rozhodně zaslouží je režisér, díky kterému 28 týdnů velmi příjemně odsýpá, ale co je hlavní, film díky němu neberete vůbec vážně a pokud vypnete mozek, budete se solidně bavit. Pryč jsou časy kdy Boyleova režijní masturbace a nekonečné tempo mučily diváka do morku kostí. J. C. Fresnadillo překypuje množstvím zajímavých nápadů (průlety nad Londýnem, vydloubávání očí) a jeho audiovizuální koláže dosahují (především v honičce za absolutní tmy) kýženého výsledku. Vrcholem jeho montáže je pak velmi sugestivně natočený úvodní útok na chalupu, kterému sice vinou rozpočtu ubírá digitální kamera, ovšem za daných podmínek ze sebe režisér vymáčkl maximum.

28 týdnů poté je zkrátka pohodová oddychovka, u které si možná párkrát cvrknete, ale zaručeně se pobavíte. To, "že to vlastně moc nedává smysl" vám díky zručné režii moc vadit nebude a těch 100 minut vám velmi příjemně uteče.

P.S. Komu se líbil první díl, nechť si odečte 10%.

Žádné komentáře: