neděle 9. března 2008

Hustá mlha - 70%

Frank Darabont potřetí převádí dílo Stephena Kinga do filmové podoby. Tentokrát už ale vzduchem nelétají přívlastky jako dokonalý, či božský jako tomu bylo v případě Zelené míle a Vykoupení z věznice Shawshank. Hustá mlha je totiž v porovnání s těmito velikány pouze chudším příbuzným. A že jsem se docela těšil, když byla všude možně pasována na nejlepší Kingovu hororovou adaptaci nebo snad srovnávána s Osvícením.

Realita je ovšem malinko jiná. Hlavní zádrhel spočívá v délce (127 minut), která je zbytečně přestřelená, vezmeme li v potaz, že Kingova The Mist byla pouze povídkou a nikoli sáhodlouhým příběhem jako např. zmíněná Zelená míle. Darabont se tak i přes svižný rozjezd často točí na jednom místě a vy si říkáte, kam se poděla jeho forma z předchozích děl. Stačilo by pouze, aby vzal červený fix a seškrtal 2 postavy, které by vydaly na celkové smrsknutí o 20 minut. Další z věcí, která zapříčinila mé zklamání byly trailery, které klamaly tělem a nabízely spoustu lekavých momentů a poměrně solidní množství akce. Obě složky se ovšem na již zmíněné stopáži úplně ztratí a u diváka tak převládá pocit, že sleduje spíše komorní drama něž-li prvotřídní hororovou podívanou.

Co se ale Darabontovi rozhodně upřít nedá, je vynikající práce s postavami a jejich vývoj (taktéž mírná Kingova zásluha). Herci samotní, byť mezi nimi není žádná výraznější hvězda, hrají výborně a postava Amandy Dunfrey u mě vyhrává cenu za charakter hodný okamžitého zastřelení (a to předstihla i nenáviděnou profesorku Umbrigdeovou z pátého Pottera). Musím také uznat, že režisér se diváka snaží mírně opít rohlíkem, neboť scény ve kterých se vlastně vůbec nic neděje, podává pekelně sugestivním stylem a opírá se o výbornou práci s kamerou a BRILANTNÍ střih, jež vycucává každičkou lidskou emoci. Je tedy o to těžší oprostit se od pocitu nudy a uniknout z hutné atmosféry malého supermarketu.

Nutno také říci, že Hustá mlha nebyla natočena za nijak velký peníz. Ostatně 18ti milionový rozpočet patří k tomu nejnižšímu z loňské sezony a fakt, že celý film se odehrává prakticky celý v interiéru jediného obchodu, hovoří za vše. Rozpočtem také trpí nepřesvědčivé digitální triky a minimum akčních scén.

Hustá mlha mě zkrátka nestrhla tak jako ostatní kolem mě, což ale rozhodně neubírá na faktu, že se jedná o kvalitní počin. Hrůzu sice nebudí, potvory moc přesvědčivé nejsou, ale vás si rozhodně získá. Už jen kvůli závěrečné scéně, která v sobě skrývá obrovský přesah. Rozhodně tedy nečekejte horor, ale spíše pitvání skupiny lidí uvězněné v malém supermarketu. To vše s mírným náboženským a nadpřirozeným podtextem.

Žádné komentáře: