středa 12. března 2008

Dan in Real Life - 60%

Dan to v životě nemá jednoduché. Je naprostým outsiderem, kterému zemřela žena, a k tomu všemu jej jeho dospívající dcery naprosto ignorují. On sám si tak žije svůj sen - protlačit své články do novin. Všem zlým dnům je ale jednou konec a tak i Danovi se konečně začne blýskat na lepší časy. Stane se tomu tak při týdenním setkání celé rodiny, kde v blízké knihovně potká ženu, která mu vnese nové světlo do života. Jako vždy je v tom ovšem zádrhel. Danova vyvolená je shodou okolností novou partnerkou jeho bratra a aby toho nebylo málo, celý týden tráví pod jednou střechou společně s velmi početnou rodinou.

Dan in Real Life se rozhodně neubrání srovnání s Malou Miss Sunshine. Nejenže nabízí spoustu rodinných trablí, ale také Stevea Carella ve vážnější roli. MMS ale vítězí na plné čáře, především díky daleko lepší scénáristické práci (daleko "divnější" rodinka a větší množství humoru). Oproti tomu Dan působí velmi nevyrovnaně, především kvůli pouhým náznakům a nedotaženým nápadům. Náběh je tedy v mnoha případech více než solidní, celkově ale Dan in Real Life působí jako chudší příbzuný.

Vedle výborného Carella v hlavní roli nabízí herecké obsazení i několik dalších známějších jmen (Amy Ryan, Emily Blunt), která film táhnou nahoru. Rozhodně se musí ocenit i technická vyspělost filmu, vyjádřená několika, až minutovými nestříhanými záběry, či působivými nájezdy kamery. Vesměs je ale k vidění několik klišé naskládaných na sebe. Když ale režisér utnul film se závěrečným proslovem v té nejlepší chvíli, měl jsem chuť jít na 70%, jakmile ale naběhly titulky a on střihnul tím nejhorším možným způsobem, zklamání se dalo skrývat jen těžko.

Dan in Real Life je příjemným filmem na jeden večer a jako lákadlo rozohodně slouží výborný Steve Carell v pěkné charakterní roli. Celou dobu se mnou ale cloumal pocit, že tohle už jsem někde viděl a konec vše jen podtrhl. Celkově je to spíše 65% ale kvůli již zmíněným závěrečným titulkům nakonec zaokrouhluji dolů.

Žádné komentáře: