čtvrtek 27. března 2008

4 měsíce, 3 týdny a 2 dny - 70%

Rumunsko, rok 1987. U vlády je tehdejší totalitní vůdce Caucesco, který dává člověku minimum práv a svobod. Film sleduje dvě studentky, z nichž se jedna snaží potratit. A protože byla iterrupce v té době zakázána, snaží se tak učinit tím nejtajnějším možným způsobem - na hotelovém pokoji. 4 měsíce 3 týdny a 2 dny byly promítány nejprve v loňských Karlových Varech a poté šli ještě v říjnu do omezené kinodistribuce. Mimoto snímek získal i zlatou palmu na festivalu v Cannes.

I když je děj naprosto prostý a točí se pouze kolem jedné události, 4 měsíce... nudí jen na málo místech, a to především díky vynikajícímu a konstruktivně napsanému scénáři, ve kterém se sice vyskytují někdy až moc obyčejné dialogy, které ale činí film na mnoha místech civilnějším. Na vysokou (a místy až nepříjemnou) autentičnost má ale největší vliv kamera. 4 měsíce... jsou totiž zkomponovány ze zhruba 50 dvou- až tříminutových záběrů z nichž asi 4/5 stojí kamera na místě a zabírá celek. Zbylá část je pak nasnímaná stylem velmi táhlých záběrů, kdy se kameraman se svým nástrojem nebojí uběhnout ani 100 m.

Pochvalu si zaslouží i režisér, díky němuž dosahuje několik scén patřičného efektu (zavádění sondy, spatření plodu) a také herci, kteří si své party odehráli na výbornou (vyzdvihnout se dá především rodinná scéna u stolu).

4 měsíce, 3 týdny a 2 dny je bezesporu zajímavý film, u kterého zaujme především kamera, jež by si nějaké to ocenění rozhodně zasloužila. Škoda jen, že se mi nepodařilo dosáhnout takového prožitku jako u ostatních. Film se mi i poněkud rychle vykouřil z hlavy, což na výsledném dojmu také zrovna nepřidá. Kdo chce ale vidět sex z té trochu horší stránky, neměl by tento snímek rozhodně přehlédnout.

Žádné komentáře: