čtvrtek 11. prosince 2008

Zlaté glóby? Výsměch...

Myslím, že nemá cenu zde vypisovat jednotlivé nominace, když je najdete např. zde. Komentář si ale vážně zaslouží, protože to, s čím se asociace kritiků, novinářů (?, nevím a je mi to srdečně jedno:) vytasila, je v jistých ohledech vcelku zarážející. No, zarážející, spíš se zde odráží co největší politická korektnost a držení se při zdi u nominací (a kdo ví, co ještě).

Ale pěkně popořádku, první, nejprestižnější kategorie a hned dva překvapivé filmy. The Reader - film, o kterém se ví pouze to, že v něm dobře hraje Kate Winslet s Ralphem Fiennesem a Revolutionary Road, sice z pera tvůrce Americké krásy, nicméně údajně o řád slabší. Temný rytíř nikde, budiž. Popojedeme jen o řádek níž a ano, už se na mě směje. Kdo? Přece Meryl Streep v mnou nenáviděném Mamma Mia!, přičemž hned za ní v závěsu kouká potrefený Brad Pitt z (mimochodem čistě průmerného) Po přečtení spalte (ano, Amerika miluje Coeny). Naopak potěší nominace V Bruggách, pro některé možná mírně zapomenutého, nicméně velmi kvalitního a atmosférického snímku.

Přesuneme se k hercům a hle, zase Meryl. Panenkomarja, já budu asi zvracet, co na ní proboha vidí? Dalšími překvapeními jsou pak: James Franco (Pineapple express, taky nevím proč) a Tom "mám panděro a umím jenom nadávat" Cruise (Tropická bouře). Druhý případ, stejně jako např. Downey jr. (stejný film) potěší, nicméně převládá spíše pocit, že jsou pánové porotci pořádně mimo. Což jen podtrhuje JEDINÁ nominace Dark Knighta (Ledger zřejmě pouze z povinnosti).

Nic u režie (co tam proboha dělá rutinnér Howard, jeho Duel Frost/Nixon se zde objeví brzy), scénáře (zas ten Reader) nebo u hudby (Výměnu vážně složil Clint Eastwood? Eh...). Snad jen ty animáky dopadly jakž takž, jen aby to nedostal robot-debil (jakože dostane), to už by byla vážně třešnička na dortu. Do televizních nominací nevidím, snad jen dodám, že Heroes jsou NEnominováni právem.

Suma sumárum, žádná sláva. Pánové se evidentně drželi pěkně při zdi a když už udělili nějakou tu "haluz" nominaci, dopadlo to neslavně. Vyhlížím Oscary, tam to snad bude mít jinou úroveň.

Žádné komentáře: