středa 31. prosince 2008

První výročí a nějaký ten žebříček

Řeknu vám, že jedna z největších sviní na světě je nuda, o to horší je pak situace, když na člověka přijde o prázdninách. Ten se pak začne věnovat činnostem na které by si běžně ani nevzpomněl, a něco podobného potkalo před rovným rokem i mě. Filmům jsem tehdy už nějakou dobu holdoval (aneb co dokáže jeden božský trailer na 300, díky Zacku Snydere:), kdejaké recenze jsem četl vcelku pravidelně a chvílemi jsem si i pohrával s myšlenkou, jaké by to bylo, začít psát také. Vyvoleným se mi stal strýček Google, jenž jasně zvítězil v boji se sračkoidním blog.cz a nabídl mi velmi příjemné uživatelské rozhraní a také výbornou stabilitu (nepamatuju se, že by se mi text někdy smazal nebo se nějak jinak pomrvil, upload byl také spolehlivý). Zkrátka spokojenost.

A tak jsem počínaje Americkým gangsterem začal od Nového roku bušit do klávesnice (tehdy ještě v utajení, aneb třemi bezzubými texty by se mohl chlubit jen úplný debil:) a jak vidno, buším dodnes. Za tu dobu se mi podařilo expandovat na Gorillu, řádně prodloužit odstavce a vypilovat argumentaci (k dokonalosti ale určitě ne:). Sice jsem si asi dvakrát během roku řekl, že to tady už jednoduše zavřu (viz méně aktualizované září a říjen), síla vůle ale zvítězila. To byly ty stinné stránky, mezi ty světlejší patřil např. vcelku solidní nárůst návštěvnosti během prázdnin (60 lidí denně? Wow!).

Nuže, k nějakému výhledu zbývá podotknout jen následujíc: recenzí zde-jak jsem již avizoval-ubude. V budoucnu se hodlám více věnovat Gorille a texty zde uveřejněné se budou týkat jen těch pro mě nejzásadnějších snímků (pozor, nikoliv kvalitativně). A protože jsme opravdu na konci roku, nevyhnu se ani já klasickému bilancování. Kdo má zájem o žebříčky se všemi důležitými nej uplynulého roku, nechť směřuje, jak jinak, opět na Gorillu. Po chvilce hledání a proklikání se, určitě potřebné najde. I přesto vás zde ale o menší výčet neochudím a vezmu to z toho méně tradičního konce:

Film s úmyslem vraždit: Mamma Mia!
Film způsobující nevolnost: Letopisy Narnie 2 (bylo jich víc, tady mě ale chytaly křeče)
Největší haluz: Madagaskar 2
Nejlepší český film: Venkovský učitel
Bizar roku: Láska za časů cholery
Maso roku: Rambo: Do pekla a zpět
Co mi uniklo a chtěl jsem vidět: Dvanáct (proklínám Velký Špalíček)
Co mi uniklo a nikdy vidět nechci: Bathory (odporné už z traileru), Stmívání (fuck off Robert Pattison) a několik českých filmů

Nejkomplexnější scéna roku: výbuch ropného vrtu- Až na krev
Nejvíc kulervoucí scéna: zrod Batpodu - Temný rytíř
Nejmrazivější scéna: závěr Gone Baby Gone a Temného rytíře
WTF scéna roku: tornáda v Hancockovi
Scéna, u které spadnete ze židle: Kurvaprdel v podání Miroslava Krobota (Na vlastní nebezpečí)
Speciální cena pro scénu, která nejde popsat: rozhovor Marka Wahlberga a květiny ve Stalo se
Osobnost roku: Robert Downey Jr. (za Tropic Thunder a Iron Mana)
Soundtrack roku: Temný rytíř - Hans Zimmer, James Newton Howard

Žádné komentáře: