neděle 14. prosince 2008

Kurýr 3 - 30%

První Kurýr je ve svém žánru synonymem skvělé akční oddechovky, u které vypnete na 90 minut mozek a jen koukáte na Jasona Stathama, jak mlátí lidi a jezdí v Audi. Druhý díl jsem neviděl, nicméně podle toho, co jsem slyšel, šla kvalita oproti předchůdci hodně dolů. Teď tu máme Franka Martina potřetí, pod jiným režijním vedením (Louis Letterier si odskočil k Neuvěřitelnému Hulkovi), nicméně opět se scenáristou Lucem Bessonem a choreografem Cory Yuenem na palubě. A s Jasonem, samozřejmě. Takže jaká dneska?

Podle hodnocení je jasné, že to tentokrát (zřejmě opět) nedopadlo, ačkoliv trailery vyhlížely sebelíp. Frank se tentokrát dostane ke své staronové práci proti své vůli. Jeho nástupce to schytá, napere to se svým autem do jeho baráku (ačkoliv prorazí cihly, na Audi není ani škrábnutí... wow, to chci taky!), pak mu na ruce exploduje trhavina, Frank odletí, padne do bezvědomí a až se probudí, přivítá ho záporák. Takže se jede odznova, Frank dostane svou káru, v ní jeden balík (neví jak vypadá), který má převést na východ a jednu extrémně hnusnou Rusku na sedadle spolujezdce. Tak, a teď zkuste uhodnout pointu.

Gratuluju, je to přesně tak, jak si myslíte a Luc Besson z vás dělá 90 minut idioty, což se v jeho případě neděje poprvé a troufám si říct, že ani naposled. Problémů třetího Kurýra je však mnohem víc. Můžu pokračovat vcelku nevinnou, leč v tomto případě velmi zásadní výtkou. Kurýr byl odjakživa akční film, tzn. pořád se v něm něco dělo. Jestliže se ale polovinu stopáže baví Ruska s Frankem o jídle (!!!!!), místo toho aby se před kamerou mlátili záporáci nebo honily auta, tak to vážně ne. Představitelka slečny spolujezdkyně působí vůbec jako pěst na oko, nejen že patří mezi to nejodpornější, co jsem tento rok ve filmu viděl, ona ani neumí hrát. Celý film mě tak mučila svým nezúčastněným tónem hlasu, který ani nebyla schopna nějak měnit. Zkrátka odporná anitherečka jako kráva.

O nějakých, alespoň průmerně napsaných postavách nemůže být v třetím Kurýrovi vůbec řeč. Besson je totiž do jednoho (no, snad ten záporák působí jakž takž normálně, i když toho moc nepředvede) napsal jako naprosté imbecily. Ruska je přebytečná kráva, Frank hodinu zjišťuje o co tady ku*va vlastně jde a zbytek ansámblu působí naprosto nevýrazně. Ať už je to minimem prostoru (komisař) nebo mizernými hereckými schopnostmi (zbytek).

To všechno bych tak nějak dokázal překousnout, kdyby mi Megaton naservíroval kvalitní akci. Bohužel, nestalo se. Když už na ni totiž dojde, je střižená kadencí snad 120 záběrů za sekundu, což ve výsledku působí, velmi zjednodušeně, že nevíte která bije. Megaton sice snímá celky z velmi podobných úhlů, tudíž kdyby stříhal menší rychlostí, vypadalo by vše naprosto přehledně, v tomto případě je to však hotový guláš. Ať už se jedná o automobilovou honičku (v té to ještě aspoň trochu jde, je ale totálně bezkrevná) nebo o kontaktní souboje, ve kterých není s postupující stopáží vidět lautr nic. Proč s postupující stopáží? Inu, při první mlátičce to ještě vypadá, že ukrutnou rychlost střihu stíháte, Megaton ale nedá pokoj a postupně vás jednoduše umlátí. Na konci se tak ani nesnažíte, něco v dané scéně rozpoznat.

Zbývá tak Frank, ze kterého se stal, bohužel, Superman. Všechny mlátí dvojnásobnou rychlostí (žeby příčina zpraseného střihu?), má končetiny snad z adamantinu, a když už proti němu stojí dvacet kumpánů, řeže je tak pitomým stylem, že už to ani jemu nevěřím. A to má tvář Jasona Stathama. Zbývá tak několik jeho suchých hlášek, cool pohled a několik originálních vyřízení záporáků. Rozmlácení hlavy o klavír a headshot kopačákem jsou boží. Kdyby toho ale bylo více, v přehlednějším střihu a alespoň trošku chytřejším scénáři, bylo by rozhodně lépe.

Takhle to třetí Kurýra táhne pomalu ale jistě k filmovému dnu. Akce mizerná, logika v tahu, Jason není Jason, ale Superman, Rusku zabít a tu ukrutnou nudu ubrat. Megaton posral, na co sáhnul, Yuen nijak nepomohl a ačkoliv nové dobrodružství Franka Martina v kinech vydělalo, už teď se děsím čtyřky, která v řeči peněz prostě MUSÍ přijít.

P.S. V hodnocení původně figurovala čtyřicítka.

Žádné komentáře: