čtvrtek 18. září 2008

Tropická bouře - 80%

Let's go, make the best war movie ever!

Virální marketing je teď v módě. Všechno začalo Monstrum, které se zjevilo z ničeho nic, aby pak necelý půlrok internetovým fanouškům odkrývalo malé kousky celé mozaiky. V podobném ranku pak pokračoval i Temný rytíř, Tropická bouře na to však šla od lesa. Tým kolem Bena Stillera si totiž pro celý projekt vymyslel fiktivní jména celého herckého osazenstva a na všemožných stránkách jejich smyšlené filmy propagoval. Pro kompletní podobu Tropického viralu klikněte např. sem.

Těm z vás, kterým se zrovna odkazovaný článek číst nechce, jen mírně nastřelím děj. Tropická bouře je film, ve kterém zmíněná parta herců natáčí film, přičemž se hned ze začátku něco zvrtne a oni jdou film natáčet do džungle, kde se ale opět něco zvrtne a oni si myslí, že už film nenatáčí. Omyl, natáčí. Pokud se vám zdá tento odstavec absolutně zmatený, je to správně, takový je totiž celý film.

Na chvíli už dost slova film, přejdu k hercům (těm fiktivním). Největší pozornost se upíná na trojici hollywoodských superhvězd: akčního hrdinu Tugga Speedmana (Stiller), jehož kariéra skomírá a nezachránil ji ani oscarový pokus Prosťáček Jack, pětinásobného oscarového laureáta Kirka Lazaruse (Downey Jr.), který si pro roli Osirise nechal plastickou operací změnit barvu kůže. Třetím členem je Jeff "Sádlo" Portnoy (Jack Black), který je znám pro své "uprděné" filmy ve kterých hraje většinu postav (zdravíme Eddieho Murphyho:).

Čtvrtým, známějším ksichtem, který však herectví teprve zkouší, je Alpa Chino (příznačné jméno), jehož písnička I Luv Tha Pussy a s ní spojená reklama na Řitní Maz jsou momentálně tím největším hitem ve státech. Zbytek šestičlenné party nestojí za zmínku, neboť má pouze vyplňovací charakter. Pak je to ještě výborná postava Toma Cruise, ale k té netřeba nic psát, tu musíte zkrátka vidět:).

Abyste byli již trochu v obraze a stále se neztráceli ve změti jmen, přejdu rovnou k filmu samotnému. Tropická bouře, jak jste již asi z textu výše vydedukovali, je naprostý úlet, který tu nebyl již hodně dlouho. O to více potěší, že ji režíroval Ben Stiller (naposledy si střihl podobně jetého Zoolandera), jenž sice v poslední době hraje v jedné hrůze za druhou, ovšem ze svého umu za kamerou neztratil vůbec nic. A to je sakra dobře.

Tropická bouře tak, především v první třetině, kdy se hlášky sypou v kulometném tempu, funguje jako geniální komedie, obrovským překvapením jsou však skvělé akční scény, za které by se nemusel stydět kterýkoliv blockbuster. Stiller zkrátka dokáže kdykoliv rozpoutat totální válečné peklo, opepřit ho nějakou vykrádačkou (nejlépe ze Stoneovy Čety) a nakonec totálně uzemnit nějakou hláškou (nejlépe australskou od Downe..., ehm, Lazaruse). A funguje to skvěle.

Právě Downey je z celé trojice nejlepší postavou, jeho podání černého válečníka je totiž natolik zábavné, že nemusí ani z pusy vypouštět nějakou tu podpásovku, stačí se na něj jen koukat. A když už zrovna svým akcentem něco řekne, řvete smíchy. Vyloženě nejslabší je pak rozhodně Black, jehož kvalita vtipů je tak 50:50. Koukat se na jeho zavalitou postavu je sice fajn, když vám však hlášky o své obezitě stále opakuje, je jasné, že se jim nemůžete smát celou dobu.

Další mírnou výtkou je rytmizace celého filmu. Tropická bouře totiž skvěle funguje v první (je v ní podána většina gagů) a třetí (kdy se zvrhne do totálního akčního inferna) třetině, přičemž prostřední část trpí menší ztrátou tempa. Jednak kvůli menšímu množství vtipů a také mírné dějové vatě. Já se však nějak moc nenudil, Panda a Cruise to totiž jistí:).

Tropická bouře tak i přes tyto malé výtky božskou zábavou, která tu dlouho chyběla. Natočit něco takového, ještě s R-kovým ratingem a obrovským rozpočtem chce vážně koule. A Stiller je má, díky čemuž mu všechny ty Noci v muzeu mohu klidně odpustit. Poslední slovo však bude mít Robert Downey Jr., který je jako černý Lazarus ještě jednou geniální a přehrává i své alter-ego Tonyho Starka. Tak se sakra sbalte a běžte na to do kina. Must see záležitost.

Poznámka k titulkům: František Fuka dělal co mohl, ale jak se sám pod recenzí omlouvá, šlo to jen těžko. Tento fakt budiž pozvánkou pro všechny, kdo umí dobře anglicky, v Tropické bouři se totiž budou úplně vyžívat.

Žádné komentáře: