pátek 12. září 2008

Batman vstříc Oscarům

Možná už to někoho může prudit, ale ujišťuji vás, že toto je poslední příspěvek s netopýřím nádechem na hodně dlouhou dobu. A protože je mezi čtenáři této stránky i několik skalních fandů Temného rytíře, je tato novinka určena právě jim.

To bychom měli na úvod a teď honem na hlavní chod. Je to vpodstatě prosté, včera totiž vyplula na povrch zpráva od hlavounů Warner Bros., která oznamovala prostou věc - Temný rytíř se na začátku příštího roku vrátí do amerických kin a bude se snažit bodovat na dvou frontách.

Tou první jsou samozřejmě Oscaři. Batman je totiž už teď jedním z horkých kandidátů na "plešouny" (zásluhu na tom má nejen takřka výsostné postavení v žebříčku IMDb), přičemž sošku by si mohl odnést hned v několika kategoriích (a teď počítejte): nejlepší film, režie, scénář (původní), herec ve vedlejší roli (kdo asi...), kamera, střih, střih zvukových efektů, zvuk, triky (tam to ale stejně dostane blbá Narnie) a samozřejmě hudba (ten soundtrack je geniální, zrovna mi tu jede Introduce a Little Anarchy:).

Počítali jste dobře? A vyšlo vám deset? To bychom měly ty kategorie, které jsou poměrně pravděpodobné. Jak to tak ale bývá, vzpomene si Akademie ještě na min. jednu absolutně nelogickou nominaci (třeba masky).

A teď k té druhé části, která se týká tržeb. Momentálně je totiž Temný rytíř s 513 miliony dolarů druhým nejvýdělečnějším filmem v USA a k prvnímu stupínku mu již brání pouze Titanic (600 milionů). Již teď je jasné, že Batman by regulérní distribuci dosáhl na max 540, což logicky nestačí. Proto lednové uvedení. Hovoří se o téměř kompletním zaplnění IMAXů (asi 1000) a limitované distribuci do normálních kin.

Takže děti, jak se zdá, bude to ještě tuhý boj. A osobně bych to tomu Netopejrovi zatraceně přál, poněvadž i přes neoddiskutovatelné kvality Titanicu, Temný rytíř je ve svém žánru daleko, daleko přelomovější. Ale to už jste asi slyšeli:).

Žádné komentáře: