středa 24. září 2008

Zrcadla - 50%

Doba mi přeje. V posledních dnech se mi totiž daří recenzovat snímky, které česká premiéra teprve čeká. Namátkou snad jen 96 hodin, Deception, či Rallye smrti. Tentokrát jsou tu Zrcadla, film Alexandrea Ajy, jehož jméno jsem zde již spojoval s jiným hororem - P2, na kterém se podílel jako producent. Tam z toho nevylezlo nic víc než jen čistý průměr a musím bohužel zklamaně konstatovat, že Zrcadla v nastoleném trendu pokračují.

Ono abych pravdu řekl, hororový žánr mi nikdy nepřirostl moc k srdci. U většiny filmů takového ražení mám totiž pocit, že tvůrci si vymyslí sebevětší kravinu, naroubují do ní několik lekaček a výsledný produkt pustí do světa. Scénář je tak většinou přinejmenším debilní a ve filmu vás nemá co překvapit. A stejný problém mám i se Zrcadly.Ty jsou totiž co se týče příběhu strašně plytká a hloupá.

Strážník Ben se zotavuje z vraždy člověka, kterou řešil alkoholem a hledá si novou práci. Nakonec skončí jako noční hlídač bývalé nemocnice, která vyhořela (co tam chce proboha hlídat?), a která je, k překvapení nás všech, tak nějak prokletá. Respektive její zrcadla. Když se do nich totiž podíváte, vidíte, kromě sebe, i nějakou neduhu, kterou právě provádíte, např. podřezávání si hrdla.

Problém však nastává, když se náš milý Ben vydá domů. Je to jakoby díky zrcadlům dostal nějakou nemoc nebo co. Znamená to, že to, co se děje jemu, následně začne provázet všechny jeho blízké. A to už je trošku moc. Jak jsem již řekl, Zrcadla kromě standartní premisy nenabízí nic nového. Z toho vyplívá, že po mírně vlažném úvodu následuje scenáristický výplach podpořený několika lekačkami, poté zemře hrdinovi blízká osoba, aby si to na úplném konci rozdal Ben se smrtí tváří v tvář.

Zkrátka stokrát viděná nuda. Alexandre Aja je vcelku průměrný režisér a i přes to, že dokáže do filmu vnést několik solidních nápadů (masky např.), není schopen diváka svým uměním strhnout, tudíž se velmi rychle dostaví nuda. Zrcadla nedokáže vytáhnout ani jeden z herců (ani vyslečená Amy Smart:), velmi to překvapí především u Kiefera Sutherlanda v hlavní roli, který se smutně proměnil ze super kick-asse Jacka Bauera v otravného čtyřicátníka s krizí středního věku na krku.

Zrcadla jsou zkrátka mírným zklamáním, protože i když jsem po veleprůměrných Hory mají oči nečekal nic světoborného, úspěch se nedostavil. Filmem se zkrátka tak nějak prokoušete, těch několik lekaček a příjemných nápadů vás potěší, ale že byste si jej chtěli pustit i po druhé? To ani náhodou. Výsledný dojem sice tlačí nahoru působivá závěrečná pointa, ovšem co je to platné, když těch předchozích sto minut ji v cuku letu převáží? Slabých 50%.

Žádné komentáře: