pátek 1. srpna 2008

Hancock - 50%


Call me asshole one more time.

Hádám, že teď koukáte na hodnocení a říkáte si, že už to snad nemůžu myslet vážně. Odstřelit Hancocka, pro většinu zřejmě nejočekávanější blockbuster s Willem Smithem v hlavní roli? Ano a je to vcelku prosté. Hancock je totiž na rozdíl od Smithových starších filmů (Já, robot, Mizerové, Den nezávislosti) minimálně o polovinu méně zábavný a místo akce a hlášek se v něm stále moralizuje.

A přitom byl potenciál obrovský. Režiséra Petera Berga řadím k mým oblíbencům, hlavně díky jeho posledním dvěma filmům - Světla páteční noci a Království. V obou počinech totiž dokázal, že slova nářezová akce a syrovost mu nejsou cizí a naservíroval nám takřka bezchybné filmy. Do Hancocka jsem tak vkládal většinu svých nadějí a věřil, že právě u něj se prokáže pravá Bergova genialita. Vždyť i ten námět je super.

A díky němu jsou skvělé i úvodní minuty. Will neustále hláškuje, chlastá, ničí vše, co mu přijde do cesty a nebojí se někoho počastovat peprnější narážkou. Těch 20 minut je vážně fajn. Jakmile se ale Hancock ocitne ve vězení, jde to z kopce. Uvolněná atmosféra je ta tam, místo ní nám Berg servíruje spousty smutných pohledů a rádoby dojímavou hudbu.

Když už konečně nastoupí akce, vypadá to slibně. Ale jen chvilku. Scénář Berga nutí jakoukoli řežbu utnout a tak na tu již zmiňovanou syrovost z Království můžete okamžitě zapomenout. Režisér je v tom ale více méně nevinně. Hancock je totiž prachmizerně napsaný film, který po dvaceti super minutách sklouzne do ubrečené rodinné zábavy a už se z ní nedokáže vyhrabat.

A to je veliká škoda. Ve zbytku filmu je totiž max. 7 ryze akčně pojatých minut a to je na film tohoto ranku zatraceně málo. Hancock má být blockbuster tzn. musí diváka bavit. Tady se to daří mimo úvodních dvacet minut pouze v náznacích (ano mluvím o špičkování mezi Charlize Theron a Willem Smithem). Peter Berg tak svou pověst jednoho z největších Hollywoodských talentů, především kvůli katastrofálnímu scénáři, alespoň doteď, nenaplnil.

P.S. Pro ty, co film viděli: Proč se v jednom momentu ve filmu objevily ty tornáda? To je snad Charlize Theron Bůh nebo co? What the fuck roku.

Žádné komentáře: