středa 20. srpna 2008

Letopisy Narnie: Princ Kaspian - 20%

Parta čtyř nesympatických dětí je zpět, i když na ně není nikdo, kromě předškolních prcků, zvědavý. V Narnii uběhlo tři tisíce let a Petr s Edmundem, Zuzanou a Lucinkou se tentokrát staví proti zlému králi Mirazovi a opět je u toho spousta protivných mluvících zvířátek, smrtelných dialogů a jedna závěrečná bitva.

První Narnii jsem považoval za více méně snesitelnou záležitost, což se o pokračování rozhodně říci nedá. Než jsem po první polovině přistoupil na sračkovitost filmu, stálo mě to pekelné bolesti opepřené ještě řádnou nevolností, díky čemuž jsem uvažoval, že snad otevřu okno a odejdu. Když se mé břicho mírně uklidnilo, propukal jsem co minutu v hlasitý smích nebo jsem jen nevěřícně koukal, co se na obrazovce děje.

Vinu na tom nese samozřejmě scénář, o jehož dialogovou část se zasloužil zřejmě člověk, který nemá všech pět pohromadě, aby nakonec napsanou látku předal ortodoxnímu křesťanovi, jenž z ní udělal nesmyslnou taškařici postrádající logiku a navíc s pěkným věřícím podtextem. Výsledkem toho je mírný náznak jakéhosi příběhu, ve kterém se 130 (!!) minut vůbec nic neděje. Poté následuje vcelku solidní bitva, na jejímž konci už to vypadá, že vyhrají ti, kterým z celého srdce fandíte (tzn. ti sympatičtější - v tomto případě záporáci), aby nakonec přišel Ass-lan, zahrál si na Ježíše a všechny zlouny pěkně pokosil.

Aby to bylo úplné, v předcházejících zhruba dvou hodinách se děje asi toto:
Lucinka hledá Aslana a oživuje mrtvé zmetky (myši a trpaslíci), kterým z celého srdce přejete smrt.
Zuzana pokukuje po Kaspianovi a uvažuje o sexu. Když jí je nejhůř, vezme svůj luk, který koupila zřejmě v hračkářství se slevou, natáhne na něj šíp a zabíjí. Je s podivem, že z těch pěti šípů na zádech jí ani jeden nikdy neubude.
Petr se buď snaží být víc cool než Kaspian nebo pronáší věty typu: "Za Aslana!" nebo "Za Narnii!"
Kaspian mluví příšernou angličtinou a neustále rozhazuje vlasy.
Edmund pouze čeká, než se všichni vykecají a on bude moci mít poslední slovo.

To je vše vážení přátelé, nic víc než tato velmi hutná vata. Na začátku jsem zmínil zvířátka, takže je dobré poznamenat, že bobra vystřídal jezevec a Pan Tumnus nepřišel. Nahradila jej však spousta kentaurů, divných kozlů, přišli další dva trpaslíci, ale pozor, hlavně se na scéně objevily myši (!), které bojují místo mečů s jehlami (!!) a ničí jednoho člověka za druhým (!!!), přičemž během celého filmu zdechne pouze jedna, kterou následně oživí Lucinka. Je tedy vidět, že tvůrci se snažili ze všech sil, aby se zavděčili celému publiku.

Ne, teď vážně. Režisér Andrew Adamson, který se podílel i na scénáři má pro mě momentálně status filmového Satana, který doslova posere vše, na co sáhne (Shreka nepočítám). Největší hovada jsou však producenti, jejichž debilita je zřejmá ze zájmu natočit i zbylých pět dílů slavné knižní série. Kdyby si však přečetli scénář, docvaklo by jim, že do filmu může scénárista naspat klidně bandu islámských teroristů, stavějících se na hlavu, ovšem nakonec stejně přiletí Ass-lan a nakope jim řiť.

Takže aby bylo jasno, druhá Narnie kromě závěrečné bitvy a vcelku ucházející hudby nenabídne VŮBEC nic a spolehlivě tak zaujímá místo letošního největšího velkofilmového shitu. Upřímně řečeno, obdivuji každého, kdo tohle neředěné peklo protrpí, aniž by si během filmu nehodil mašli. Nezbývá tak, než se modlit, aby třetí díl vydělal ještě méně než Kaspian, jinak tu budeme mít čtveřici malých zmetků spolu s hnusnými stvořeními ještě minimálně dvakrát. A teď mě omluvte prosím, jdu si vzít kinedryl.

POZN.: Pro ty kdo neví, Aslan je lev. Bazuku na něj.

2 komentáře:

Ik!nQa řekl(a)...

Nevím, co vám na Narnii vadí, ale chtěla bych upozornit na několik "nedůležitých" detailů:
1.Jméno lva je Aslan, nikoli Ass-lan,
2.V Narnii uběhlo 1300 let, nikoli tři tisíce let,
3.Zbývající díly jsou tři, nikoli pět. (Jediná věc, kterou autorům Narnie vytýkám, je, že vynechali dva knižní díly, i když je pravda, že se příliš nepodobaly zbylým pěti.)
A ještě jeden na závěr:
4. Já, jako třináctiletá dívka, tudíž málokdy označovaná za malé dítě (nejsem ani věřící. Nevěřím už ani na Ježíška.), jsem z Narnie rozhodně nezvracela, ani jsem nepřála Narnianům prohru.
Až vy natočíte úspěšný fantasy velkofilm a "někdo" vám na něj napíše podobnou kritiku, uvidíme.

svobik řekl(a)...

1. záměr
2. není to jedno?
3. viz. o řádek výše
4. mě z toho vážně rozbolelo břicho