sobota 2. srpna 2008

Zohan: Krycí jméno Kadeřník - 40%


I want to cut and style hair.

Zohan je další filmem Adama Sandlera, natočený podle stejného mustru, podobně jako tomu bylo u povedeného Kliku nebo méně vydařené gay taškařice Když si Chuck bral Larryho, s tím že je daleko více šílený. Sandler si tentokrát vyzkoušel roli izraelského bojovníka proti terorismu, který sní o tom být kadeřníkem a tak neváhá a své přání si v mžiku splní.

A nebyla by to Sandlerův film, kdyby v něm nehráli jeho dvorní herci - kamarádi. Dočkáme se tak Roba Schneidera a Johna Turturra v roli arabských teroristů - Zohanových nepřátel a kdo bude dávat bedlivý pozor, spatří i Kevina Jamese (Chuck a Larry), či Johna McEnroa.

Jak vidíte, zatím jsme pořád ve stejných kolejích. Prvním překvapením je ale Judd Apatow (musím ho ještě přestavovat?) na pozici producenta. Od tohoto chlápka jsme přece jenom zvyklí na daleko lepší výtvory, pokud se ale na Zohana podíváte, ihned vám dojde, že právě Apatow si zřejmě někam odskočil, protože film je pouze další klasicky vystavěnou sandlerovkou. Po Juddovi se slehla zem.

Další ale. Doteď bylo jakýmsi zvykem, že si Sandler dokázal opatřit solidní scénář. Jenže Zohan jaksi žádný nemá. Buď se scénáristé (i zde je udáván Apatow, jenže po jeho rukopisu není ani památky) nedokázali dohodnout a dali do filmu od každého něco (a to něco nějak nebylo vtipné) nebo jen napsali základní skladbu dialogů a čekali, že to Sandler se svými tanečky utáhne.

A on se vážně snaží. Spousta situací, především na začátku, je vtipná a takové zastavování kulek v nosu je velmi příjemným ozvláštněním. Po Zohanové přesunu do New Yorku už ale hladina humoru mírně klesne, přičemž se skoro celou hodinu opakuje.

Vyvstává tak otázka, pro koho Sandler Zohana vlastně točil. Arabové a homosexuálové jej budou chtít zabít, americké publikum (především to křesťanské) zase dostane kopřivku z narážek na 11. září, možná dokonce umře. Pro běžného ateistu je však Zohan poměrně nudná (zkrátit!) šílenost, která obsahuje pouze náznaky vtipnosti. Takhle Sandlera moc neznáme, snad to není předzvěst jeho pádu.

Žádné komentáře: