pondělí 25. srpna 2008

Nic než lehký nadprůměr

Tak nám Prima koupila další soutěž, tentokrát s názvem Nic než pravda. Do pozadí tak pomalu odchází ehm, jak se to jmenuje, jo, Ber nebo neber. Tady to nebyla žádná sláva, Prima absolutně propadla ve snaze soutěž prodat a po několika odvysílaných dílech na ni diváci zanevřeli. Ono, koukat se v neděli večer na Pavla Zunu snažícího se vypadat jako největší macho ve střední Evropě a telefonovat strašně cool stylem s panem bankéřem (nebo co je zač), na to nebyl asi zvědavý nikdo. Při pomyšlení, že je před vámi pracovní týden se upřímně vůbec nedivím. Alespoň těm hosteskám to slušelo.

Ale zpět k novince Nic než pravda, pocházející z populárního amerického schématu, který víc než bije do očí. Nakukovat do soukromí vybraných osob si v této době dovolí zřejmě jen za velkou louží, což je pro odpůrce amerikanizmu další pořádnou očistou, kterou zřejmě nepřejdou jen tak.

Prima si od show slibuje zřejmě hodně a snaží se (i když to zřejmě opět bude marné) napodobit úspěch např. nováckého Milionáře. Pravděpodobnost opaku je však zřejmě patrná již z faktu, že stanice je daleko méně sledovaná, navíc se soutěž snaží propagovat pouze krátkým spotem, který strčí do kapsy i ta ubohá VéKáVéčka.

V soutěži samotné má pak Prima hned dva problémy, kterých se ne a ne zbavit. Pomineme-li reklamy, jež jsou klasicky katastrofálním způsobem naskládány do pořadu, tzn. přímo mezi otázky, díky čemuž má divák pocit, že si soutěžící své odpovědi může rozmyslet, je tu hned několik dalších zádrhelů. Zřejmě nejvíce mě "trkla" situace u poslední otázky, kterou moderátor položil, režise střihla, moderátor řekl nazdar a bylo hotovo. No kde to jsme?

A právě zmíněný moderátor, jehož jméno je mi prozatím záhadou, je, alespoň pro mě, tím největším záporem. Namísto regulérního průvodce soutěží působí spíše jako hospodský buran, kterého před knajpou odchytl primácký štáb, navlékl jej do černého kvádra a řekl mu: "Tvař se drsně". Charizma nechal někde ve skříni, díky čemuž jsou jeho prupovídky absolutně bezkrevné a nudné.

K hodnocení otázek směřuje další výtka. Myslel jsem si, že Prima zámořský model pěkně okuká a hned od začátku si nebude brát servítky. Nestalo se. A tak než dotazy začnou být opravdu na hraně, musíte se dobrou čtvrthodinku prokousávat podprůměrem typu: "Bojíte se budoucnosti?" či "Jste zodpovědný člověk?".

A to je vážně škoda, neboť z tak působivého konceptu, jakým Nic než pravda oplývá, šlo vytřískat daleko víc. Vyhoďte moderátora, trošku upravte umístění reklam a proboha, udělejte něco s tím rozjezdem. Jinak od této novinky půjdu rychle pryč. A myslím, že nebudu sám. I přes tyto výtky ale mírný palec nahoru, nejen za odvahu pustit něco takového v naší televizi.

Žádné komentáře: