středa 13. srpna 2008

Hellboy 2: Zlatá armáda - 70%


I'm not gonna kill him, Abe, but I am gonna kick his ass.

Jako první je nutno podotknout, že Guillermo Del Toro je borec. Mě si získal především skvělým druhým Bladem, americké publikum zase Faunovým labyrintem. A nás všechny tak nějak těší, koukat se na jeho rudého ďábla. Jeho první díl, který přišel před čtyřmi lety a překypoval hravostí, mě sice nechal poněkud chladným (přesto má u mě velmi solidních šedesát), nicméně na jeho pokračování jsem se, nejen díky úderným trailerům, těšil.

Del Toro se u druhého Hellboye drží taktiky "more of the same", tak příznačné pro takřka všechna pokračování. Znamená to, že Ron Perlman zase ukrutně hlásí, kouří doutníky, a když se mu něco nelíbí, vyřídí to většinou svou pravačkou (v horším případě použije svou Baby - rozuměj extrémně velkou bouchačku). Abe Sapien je stále tím chytrým mentorem a Rudochova vyvolená Liz stále hoří. Takže jak se zdá, vše při starém.

Oproti prvnímu dílu je tu však menší změna. Jejich vztah totiž prochází menší krizí, kterou však Del Toro podává poněkud plytce a na jeho poměry nezajímavě. Dojde tak na zbytečné řeči o rodinných hodnotách a vylívání si smutku, což pro tuto již zaběhnutou látku není nijak typické, a co si budeme nalhávat, je to spíše na škodu.

Další problém druhého Hellboye tkví v naprosto bezkrevném záporákovi. I zde je vidět, že se Del Toro držel poněkud při zdi, tudíž máme co dočinění s velmi nudnou zlou postavou, která je svým bezzubým chováním a minimálním výskytem ve filmu (kromě závěru snad jen 10 minut!) velmi podobná té z jedničky, kterou zvtárnil Karel Roden. A kdo si na ni dnes vzpomene.

Ale abych jen nekritizoval, Hellboyovo pokračování je stále pěkná zábava a naprosto naplňuje funkci letního blockbusteru, u kterého vypnete mozek a prostě se bavíte. Na mnoha místech se Del Toro také nebojí přitlačit (rozmáčknutí brouka vládne) a laťku položenou prvním dílem bez problému přeskakuje. A stejně jako snad u všech Del Torových filmů, i zde platí, že výsledný produkt vypadá asi třikrát dražší, než ve skutečnosti je. Další body k dobru připočítává i krásně přehledná akce, které si tentokrát užijete do syta. Jen ty masky už začínají působit poněkud vyčpěle.

Druhý Hellboy jimi takřka překypuje a člověk aby normální lidskou bytost hledal pod lupou. On by to nebyl problém (spíše veliké plus), kdyby je ale Del Toro necpal už do třetího filmu za sebou. U předchozích dvou snímků bych to dokázal pochopit, nicméně zde už masky působí trošku nudně (i když jsou výborné) a jakoby naznačovaly, že Del Toro už nemá kde brát.

Právě kvůli těmto výtkám se Hobita, kterého má tento Mexičan na starosti, začínám trochu obávat. Nicméně i přes to, že celý text může působit poněkud negativně, Hellboy je pěkná jízda. Hlášky jsou na svém místě, pravačka taky a když už si to Rudoch s někým rozdá na férovku, nebude moci odtrhnout oči. A pokud na to Perlman bude mít ještě síly, trojku bych si za pár let klidně dal.

P.S. Možný spoiler, ten kdo nechce, ať nečte: Viděli jste v nějaké komiksové adaptaci, že by se hlavní hrdina jednoduše ožral? Palec nahoru.

Žádné komentáře: