čtvrtek 28. února 2008

TV tip - Planeta Země

Pravdou je, že dokumentární cykly zrovna v lásce nemám a to samé se dá řící i o mém vztahu k přírodě. Pozitivní ohlasy okolí mě ovšem hlodaly tak dlouho, až jsem neodolal a jednu epizodu shlédl. A světe div se, oči jsem mohl odrthnout jen těžko.

Planeta Země je jedenáctidílným dokumentárním cyklem z produkce BBC, který v každé ze svých epizod tématicky popisuje přírodní segmenty od hor počínaje a džunglemi konče. Podílely se na něm ti nejlepší světoví dokumentaristé, kteří během výroby objeli celý svět, aby zaznamenali všechna možná přírodní nej-. Výsledkem je opus magnum svého žánru. Na první pohled zaujmou až minutu dlouhé kamerové oblety kolem všech možných krás světa a bezchybná, do detailů propracovaná stylizace. U amerických diváků dojem umocňoval i fakt, že celá série u nich byla vysílána ve vysokém rozlišení. My se sice musíme spokojit s klasickým televizním obrazem, ovšem i na něm vyjímečnost Planety Země oceníte (a to i když máte stejnou averzi k přírodě jako já).

Myslím, že přikládat k textu nějaké obrázky je zbytečné a bude asi nejlepší, když si udělá každý názor sám. A to každý pátek ve 20:00 na ČT2 nebo v reprízách o víkendu.

Žádné komentáře: