čtvrtek 7. února 2008

Než si pro nás přijde - 80%

Každý jednou umře. Moc dobře to ví i dva staříci s nevyléčitelným stádiem rakoviny, kterým se TEN den blíží víc než rychle. Jeden namyšlený, bohatý a shodou okolností i majitel místní nemocnice, druhý chudý automechanik. Tito dva na první pohled odlišní chlapíci se setkají na jednom z nemocničních pokojů a postupně zjišťují, že toho mají společného víc než dost a oba by si ještě před smrtí chtěli pořádně užít života. Sepíší seznam věcí, které by chtěli stihnout (Bucket List pozn. anglický název filmu) a protože milionář Edward má konto stále plné, zbývá už jen potají uniknout z nemocnice a vydat se na cestu od pyramid až po Himaláje.

Aby bylo jasno - filmům o stáří, potažmo smrti se vyhýbám obloukem. Když na mě ale z plakátu koukalo duo Freeman - Nicholson, neodolal jsem. No a vyplatilo se. Bucket List je totiž jednou z nejpříjemnějších komedií posledních pár let. Přitom se ale jedná o road movie s obyčejným dějem, kdy se pouze přeskakuje z jedné lokace do druhé. Oba herci ale hrají svůj zatraceně vysoký standard - Freeman je rozumným mentorem (podobně jako v Božském Bruceovi) a celý film je prokládán jeho voiceoverem, zatímco Nicholson je protivný a otravný stařík, tudíž dostává Bucket List úplně jiný rozměr.

Občasné záchvaty smíchu vlivem geniálních gagů jsou naprosto na místě a celý snímek odsýpa nadzvukovou rychlostí. Když pak po 100 minutách skončí, máte chuť se na něj podívat znovu a osudy dvou důchodců si prožít znovu. Všemu navíc napomáhá režisér, který do snímku skoro vůbec nazashuje a nechává jej plynout svým tempem. O to více tím dává viniknout oběma hlavním postavám.

Bucket List je prostě skvělou oddychovkou, kterou jsem rozhodně neviděl naposledy. Herci svým sarkastickým humorem rozveselí, lokace z celého světa zaujmou a i když film skončí podle očekávání, dokáže diváka emocionálně vyždímat, i přesto že se jedná o jedno z mnoha již tak provařených klišé. A kdyby takových příjemných komedií bylo letos více, byla by to velká satisfakce za loňský, v tomto ohledu slabší ročník.

P.S. Viděno na Štědrý den v kombu s Láskou nebeskou. Těžko si dokážu představit lepší vánoční kombinaci.

P.P.S. Příští týden s aktualizací nepočítejte, budu na horách. Pak se ale nabažíte článků víc než dost:) .

Žádné komentáře: