pátek 1. února 2008

Rozsudek smrti - 70%

Na pultech videopůjčoven se už asi měsíc válí titul Rozsudek smrti. Jedná se o film Jamese Wana, jež je aspoň podle mě, jedním z největších talentů Hollywoodu. Stojí především za brilantním hororem Saw: Hra o přežití. Rozsudek smrti sice neoplývá tak zajímavou zápletkou, jako jeho debut, ovšem co do zábavnosti se Saw minimálně vyrovná.

Jak jsem řekl, příběh je jednoduchý. Nick Hume (Kevin Bacon) se stane na benzínce svědkem vraždy. Ta má poté za následek spoustu dalších úmrtí, které rapidně narostou v ostrém finále (jak jinak). Vzduchem létají buď části nebo rovnou haldy těl, celý snímek podbarvuje stylová hudba a za kamerou stojí ještě stylovější režisér. Wan se vůbec nebojí opulentních kamerových jízd, které si užijete hlavně při honičce na parkovišti a servíruje nám prvotřídní akční jízdu laděnou do ostřejších barev, které dokonale vykreslují pro něj tak typický videoklipový styl.

Kevin Bacon v hlavní roli je cool a podle potřeby střílí protivníkům kusy hlav či nohou. John Goodman v roli otce hlavního záporaka perlí, neboť předvádí podobnou kreaci jako v Big Lebowski - líný povaleč, který občas prodá nějakou tu zbraň, ale to aby vstal z křesla je pro něj nadlidský úkol.

Logika sice dostává na frak, ovšem stejně jako v případě podobně "chytrého" Zběsilého útěku do očí nic zásadně nebije a divák se přes vše jednoduše přenese. Škoda je mírně zkaženého závěru, ovšem předešlých 100 minut plných napětí a akčních scén vám zkazí snad jen mírně.
Wan jednoduše natočil béčko jako hrom, které si je vědomo svých chyb, ale divák se u něj náramně baví. Teď ještě aby se chytnul nějaký producent, dal mu 100 milionů a on mohl ukázat celému světu talent.

Žádné komentáře: