čtvrtek 21. února 2008

Rambo: Do pekla a zpět - 80%


When you are pushed, killing's as easy as breathing.


Rambo je zpátky. Po Rockym přivádí Sylvester Stallone na plátna kin i svého druhého bořiče a jeho návrat je snad nejlepší, jaký mohl být. A kolik měl taky "Sly" překážek. Sám totiž ví, že věk nezastaví (62), a že pro to, aby natočil pořádný akční snímek, bude muset sáhnout hluboko do kapsy. Nakonec z ní vytáhl 50 milionů (k čemuž mu dopomohl především výdělečný Rocky Balboa) a natáčení mohlo začít. No a jakmile přišel první promo trailer, bylo okamžitě jasné kolik uhodilo a slova jako extrémně brutalita, či jatka v džungli byly rozhodně na místě.

No a co si budeme namlouvat, Stallone natočil (+napsal a zahrál) jeden z nejbrutálnějších filmů, co kdy světlo světa spatřil. Někomu z toho může koukat jistá znouzecnost, ale těžko říct na co jiného než na brutalitu by měl s takovým rozpočtem vsadit. S nějakým přiběhem vůbec nepočítejte, Rambo si totiž jako kovář žije poklidně v Thajsku, když jednoho rána za ním přijede parta američanů, že prý chtěji uklidnit situaci v sousední Barmě, kde probíhá občanská válka, a to prosím beze zbraní. John je postaru pošle do ******, ale nakonec ho jediná křehká polovička prapodivným způsobem přemluví, aby je po řece přepravil na místo určení. Za pár dní se ale dozví, že skupinku zajmuli a protože se mu ona slečna líbila trošku víc, než by bylo zdrávo, rozhodne se tu milou sousedskou zem navštívit.

Pak už začnou všude kolem létat kusy masa a končetin, občas je někomu zlomen vaz, či rozřezáno břicho. Nebo je libo např. pobíhání domorodců v louži plné min, ožírání mrtvol prasaty, či pedofilní barmský velitel? Vaše přání Stallone vyslyší. Vrchol filmu ovšem nastává, jakmile se Rambo přemístí za těžkotonážní kulomet připevněný k obrněnému vozidlu a střílí tak dlouho, dokud se bodycount nezastaví na čísle 236 (asi 2,5 mrtvých za minutu:). Co je ale nutné zmínit je fakt, že celá akce je mimořádně strhující (nikoli však bezchybná), ostré kytarové vypalovačky burácí do všech stran a každý divák si alespoň jednou za tu 15ti minutovou akční sekvenci řekne, "že to fakt není možný".

Když se kruh na konci uzavře, naběhnou závěrečné titulky a rozezní se původní hudební motiv, srdce nejednoho akčního fanouška radostí zaplesá. Stallone totiž předvedl skoro nemožné a po katastrofálním třetím díle vytřel zrak všem brumlům a pesimistům. Rambo je sice po čertech brutální, ale také pekelně zábavný, a to zde hraje hlavní roli. Komu se to nelíbí, ať si jde pustit starou dobrou "jedničku". Ta nezklame nikdy.

P.S. Tímto bych chtěl vzkázat všem zaslepeným idiotům, kteří prohlašují počítačové hry za škodlivé mládeži, ať se nejdřív podívají na nového Ramba a pak ať otevírají pusu.

Living for nothin', dying for something.

Žádné komentáře: