neděle 24. února 2008

Co se nevešlo #3

Soukromá válka pana Wilsona - 70%:
Nadprůměrný a především skvěle zahraný film, který ovšem neví čím chce být a celou stopáž osciluje mezi komedií a politickým dramatem. Co se nedá odepřít je originální scénář, jež je ale naneštěstí, hlavně v první polovině, plný zdlouhavých a místy zbytečných dialogů. Díkybohu za druhých 60 minut prošpikovaných chytrou a rychle odsípající zábavou.

Hrdinové a zbabělci - 50%:
Tři dialogy týkající se probíhající války v Iráku. To vše natažené na 90 minut. Nuda? To určitě ne, ale způsob podání (Robert Redford za kamerou i před ní) je poněkud bezzubý a nepřesvědčivý. Režisér jednouduše ukazuje současnou situaci tak, jak ji právě vidí a snaží se uspokojit diváka především záverečnou pětiminutovkou, kdy dojde jak na potenciálně dojemné tak rádoby šokující vyvrcholení, které mě ovšem nechalo naprosto chladným. A přitom u toho muselo být tolik keců s příšerně přehrávajícím Cruisem.

Než ďábel zjistí, že seš mrtvej - 70%:
Dva bratři se rozhodnou jednoduše přijít k penězům, netuší ovšem, že jim to může přinést kupu problémů, které se budou jeden na druhý kupit. O to hůř pokud do všeho budou zapleteni jejich rodiče. Výborně zahrané, chytře napsané drama, které by ovšem zasloužilo mírně prostříhat, ale především by mělo klást větší důraz na důležitost zlomových okamžiků.

In the Valley of Elah - 60%:
Vojenskému veteránovi Hanku Deerfieldovi (Tommy Lee Jones) umře i jeho druhý syn a jelikož místní policii se do případu moc nechce, začne společně s ambiciozní detektivkou po vrahovi pátrat sám. Nový film Paula Haggise je další reflexí na probíhající válku v Iráku. Její první třetina je sice vynikající, poté jsou nám však servírována snad všechna známá policejní klišé a vše ještě umocňuje pointa, která se dá odhadnout snad půlhodiny před koncem. Škoda, herci a hudba jsou totiž skvělí.

Žádné komentáře: