středa 20. února 2008

Awake - 40%


Every year, one in 700 people wakes up during surgery.

Clayton se uměl narodit. Žije z bohatsví a úspěchu svého otce, má pěknou holku, vlivné kamarády a jedniná věc co ho trápí je jeho neposlušné srdce, které mu čas od času způsobí nějaký ten záchvat. Jeho kamrád chirurg mu řekne že by ho rád operoval a nakuká mu ať se do konce života zabezpečí (?!), ožení (!!) a dokončí všechny rozdělané věci pro případ, že by operace byla neúspěšná a Clayton natáhl brka. No kdo by váhal! Hlavní hrdina tedy během jednoho dne navštíví nemocnici, při odchodu z ní si své milé Sam vůbec nevšímá (ta se samozřejmě naštve nehorázným způsobem), ovšem večer jí nabídne deštník (!), rozhodne se ji po roce(!!) představit nesouhlasné matce a následnovně se spolu ještě o půlnoci vezmou (!!!!!). Nikoho nepřekvapí, že druhý den milý Clay nakluše do nemocnice (čekací doba zřejmě neexistuje) a podstoupí translpantaci srdce.Při té se děje další hromada zhovadilostí, ze kterých normální smrtelník leze po zdi (za zmínku stojí navštěvování jisté druhé reality - příčina nepůsobení narkózy - odtud název Awake).

Že nevíte která bije a raději by vás zajímalo kdo v tom hraje? No ani se neptejte, neboť v titulních rolích se objevují Jessica Alba a Hayden Christensen. První jmenovaná zaslouží pochvalu za první scénu, kdy se objevuje v mokrém tričku, po zbytek filmu už ale předvádí svůj standartně katastrofální výkon podpořený několika WTF dialogy. Hayden má za to, že s používáním jednoho megacool výrazu utáhne celý film. Což o to, já mu to neberu, ale ve většině scén vzbuzuje pocit trapnosti a během jeho pokusů o řev jsem se popadal za břicho. Hercekou skvardu alepoň trošku zachraňuje Terrence Howard, jenž sice ničím moc nepřekvapí, ale aspoň nikoho svým projevem nenasere jako v případě ústřední dvojice.

Awake má sice 84 minut, ale mně jeho sledování naprosto vyčerpalo. Scénář totiž obzvlášť v první polovině nejen že nedává smysl, ba co víc, diváka ubíjí takovým stylem, že vnímání času se naprosto mění a ten tak ubíhá daleko pomaleji než byste si přáli. Jakmile se přehoupnete do druhé poloviny, utrpení se mírně sníží dvěma sice nečekanými, ovšem poněkud vynucenými zvraty. Pochválit lze i jakous takous kvalitu řemeslného zpracování, i když některé střihy, či mizerně upravené hlasové stopy mě pronásledují doteď.

Awake je pádem dolů. Pádem do něčeho hnědého, ošklivě zapáchajícího a lepkavého. Námět je sice slušný, ale s katastrofálním scénářem a herci padá právě tam, kam jsem popsal. Uznávám, že pokud někdo vypne mozek nebo si film pustí jako kulisu, vyšplhá se určitě výš. Mě se to nepovedlo a tak s konstatováním, že Awake už v životě vidět nechci a hercům přeji všechny Zlaté maliny tuto kapitolu uzavírám a jdu zas o dům (nebo o lůžko?) dál.

Žádné komentáře: