středa 6. února 2008

Tahle země není pro starý - 80%

Tuna výkřiků amerických kritiků o nejlepším filmu roku, umístění v top 40 na IMDb a nadšené reakce snad ze všech koutů světa. Okolo nového snímku bratří Coenů (Fargo, Big Lebowski) se jednoduše vytvořil až moc velký hype a to nejen proto, že se jedná o adaptaci slavného knižního bestselleru. Mě osobně po přečtení premisy nenapadlo jak, a hlavně čím mě může snímek zaujmout. Ostatně posuďte sami:

Chudý texasan Llewelyn (Josh Brolin) si jde zalovit, v dáli ovšem zahlédne několik aut. Když přijde blíže, najde v jednom z nich drogy a také kufřík s dvěma miliony dolarů. Neváhá si tedy pěněžní obnos vzít a konečně si se svou ženou užívat zabezpečeného života. Jakmile se ovšem o krádeži dozví nájemný zabiják Anton Chigurh s tváří Javiera Bardema, okamžitě se ho vydává hledat a peníze získat. Vše z povzdálí sleduje postárlý policista Ed Tom Bell (Tommy Lee Jones), který působí odevzdaným dojmem při pomyšlení na hon zločince a svými činy nám dokazuje, že tahle země opravdu není pro starý.

Aby bylo jasno, nic jiného se na plátně neděje. Anton Chigurh nahání náhodného zbohatlíka po celém Texasu a Bell jednou za čas vypustí nějaké to moudro. Zní to sice šíleně, ale na to jakou triviálnost zde popisuji je ten film skvělý. Těch 120 minut odsípá jako másle a Coeni ukazují, že ve svém oboru patří ke špičce. Tomu pomáhá i hudba (nebo spíš ticho?), která ve filmu naprosto absentuje a dodává mnoha scénám napětí a v některých případech i potřebnou hrůzu.

Bratři si dávají pozor i na herce a jejich vedení. Javier Bardem MUSÍ dostat Oscara, neboť jeho kreace šíleného zabijáka ozbrojeného jateční pušku a brokovnici s tlumičem, vezme dech i těm, na které snímek nijak hluboce nezapůsobí. Josh Brolin po Americkém gangsterovi je opět více než solidní a T. L. Jones hraje svůj standard. Jeho postava je ovšem napsaná strašným stylem, protože to co z pusy vypustí je zbytečné, otravné a scénáři vůbec nepomůže, aby se hnul kupředu. O to více zamrzí, že právě Jones končí svým monologem celý film a ten tak vyznívá naprosto do ztracena. Škoda, rozhodně tady jsem čeakl víc.

Pravděpodobné udělení Oscara v hlavní kategorii? Tak to ne.
Nejlepší Coenovská podívaná? Tak to už vůbec ne.
Kvalitní film? To bezesporu ano.
Tahle země není pro starý je rozhodně dobře odvedenou filmařinou, která zaujme hlavně náročnější diváky. I ti ostatní si ovšem přijdou na své a minimálně atmosféra a Anton Chigurh jim jednoznačně vyrazí dech. Jo a ta brokovnice má boží zvuk:).

Žádné komentáře: