čtvrtek 31. ledna 2008

Sweeney Todd - Ďábelský holič z Fleet Street - 80%


How about a shave?


Tim Burton a Johnny Depp jsou jednou z nerozlučných dvojek Hollywoodu. Jejich nový snímek o londýnském holiči, který vraždí své zákazníky byl jedním z nejočekávanějších snímků loňského roku, neboť výchází z muzikálu 70. let, který ohromoval diváky na Brodwayi. Dalo se také čekat, že Burton ještě vyšperkuje nejen atmosféru, ale také samotnou bizarnost snímku.

No a mistr opět nezklamal. Je nám znovu nábídnuta skvělá podívaná, kterou umocňují snad všechny filmové aspekty od herců až po výpravu. Ta je, stejně jako v jiných Burtonových filmech, vyšperkovaná ve všech možných detailech a na Londýn z 19. století je radost pohledět. Jednoduše bych tu mohl vyzdvihovat všechny možné maličkosti, ale proč s tím ztrácet čas. Dá se totiž ríct, že vše už jsme několikrát viděli v předchozích snímcích.

Tím se dostávám k jádru pudla. Problémem Sweeneyho je totiž Burton sám. Natočil totiž ve své podstatě to samé co jsme mohli vidět v minulých letech. Ano, film je sice o HODNĚ krvavější ale to je asi tak všechno. Johny Depp totiž opět něco řeže popř. stříhá (Střhoruký Edward), na bizarní humor je zase kladen velký důraz (např. Karlík a továrna na čokoládu) a film je vyveden v tmavě modrých barvách (Mrtvá nevěsta nebo Ospalá díra). Dalším aspektem (a pro mě mírnou neduhou) je fakt, že je z větší části zpívaný. A popravdě řečeno, když Depp přišel poprvé na scénu a spustil, trošku jsem se zarazil. Jeho pěvecký projev mě velmi často iritoval (ne-li sral). Film naštěstí z velké části pěvecky táhne Helena Bonham Carter a Sweeneymu omezuje prostor. Poslední malou výtkou je jakási pomalost v první polovině snímku. Krvaví fetišisté, či jen Burtonovi fanoušci budou i tak na vrcholu blaha.

Jinak ale, jak jsem řekl, není co vytknout. Burton skvěle pracuje s atmosférou a diváka utápí v napětí, Alan Rickman a hlavně Sacha Baron Cohen jsou k sežrání , krve je víc než dost, Londýn je úchvatný a finále kdy se vraždí ostošest být lepší nemohlo. Suma sumárum Sweeney Todd je asi nejlepším filmem, na který se vyplatí v únoru zajít. Ovšem pro toho, kdo má nakoukáno Burtona horem spodem to bude pouze mírné obměnění starého a zažitého konceptu.




Po druhém shlédnutí výsledný dojem klesá na 80%

Žádné komentáře: