úterý 1. ledna 2008

Americký Gangster - 90%

Hned první - novoroční recenze se ponese ve velkém stylu. Ridley Scott, režisér filmů jako Černý jestřáb sestřelen, Vetřelec či Blade Runner už za své snímky získal mnoho ocenění, včetně Oscara za nejlepší film(Gladiátor). Ovšem soška za nejlepší režii mu stále uniká. Rozhodl se tedy natočit velkolepou gangsterku v kmotrovském stylu. A abych byl upřímný, povedlo se. Již trailery naznačovaly, že budeme svědky velké podívané s výbornými hereckými výkony. Ostatně jména jako Russel Crowe či Danzel Wahington mluví za vše.

Příběh vypráví o dvou, naprosto odlišných mužích. Policista Richie Roberts slouží v 70. letech na protidrogovém oddělení a ve své práci patří k tomu nejčestnějšímu, v soukromém životě je to ovšem velmi špatný otec a velký sukničkář. Na opačné straně stojí Frank Lucas. Muž, který se dokázal dostat z nevýznamného gangsterského řidiče, až na největšího dodavatele heroinu ve státech. V soukromí je to ovšem obrovský gentleman, který nezapomína na svou rodinu a pravidelně chodí do kostela.

Scénárista tyto 2 naprosto odlišné archetypy staví do zajímavých situací a Scott svou strhující režií dodává naprosto velkolepou atmosféru v takovém stylu, že divák neví komu má přát a koho nenávidět. Jeho styl je tak geniální že tato skoro tříhodinová jízda vám uteče jako běžný devadesátiminutový film. Důsledkem toho je samozřejmě výborná kamera, střih, hudba(!!!), ale také především brilantní výprava (mimochodem velmi podobná Fincherovu Zodiacovi) .

Určitě se ptáte proč nevidíte v nadpisu maximální hodnocení. Důvody jsou hned dva.
Tím prvním je fakt, že se ve filmu nevyskytuje žádná scéna, která by určitým způsobem vyčnívala nad ostatními. Scott prostě od první minuty rozjede velkolepý splašený rychlík, který se zastaví až se záverečnými titulky. Za druhé má trošku vinu scénář, protože tento film by si určitě zasloužil více konfliktů hlavních postav (jak tomu podle mě určitě ve skutečnosti bylo).

I přes tyto výtky jsme ovšem svědky skvělého filmu, který se řadí k tomu nejlepšímu co Scott dosud natočil. Být akademikem tak mu toho Oscara jednoduše dám, protože za celou ty škálu snímků si to dozajista zaslouží. Děkujeme Ridley!

trailer

1 komentář:

Blogger řekl(a)...

Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde miliony klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

Obchodujte kdekoliv Čas jsou peníze. Obchodujte na počítači, tabletu a mobilu

Otevřené obchody na eToro - 227,651,647