čtvrtek 10. ledna 2008

Východní přísliby - 80%

Po Dějinách násilí jsou Východní přísliby dalším filmem Davida Cronenberga, odehrávající se v prostředí mafie. Dá se s nadsázkou říci, že se jedná o nepřímé pokračování a to nejen proto, že se v hlavní roli opět setkáme s Viggo Mortensenem.

Z Indiany se ovšem přesouváme do temných uliček Londýna, kde řádí ruská mafie. Na druhé straně máme porodní asistentku Annu (Naomi Watts), která se nešťastným způsobem připlete gangsterům do cesty. Důvodem je pozůstalý deník po znásilněné nezletilé dívce, který by mohl zničit především šéfa mafie (Armin-Mueller Stahl). Hlavní hvězdou ovšem zůstává Mortensen, neboť jeho kreace obyčejného gangsterského řidiče, který se postupem času dostane na ty nejvyšší pozice, je naprosto odzbrojující a nebojím se říci, že zde podává svůj zatím nejlepší herecký výkon. Kdykoliv ho totiž kamera zabere, je vám z jeho mírně nepřítomného výrazu jasné, že pro něj není problém chodit přes mrtvoly (a to doslova).

O Cronenbergově stylu se dá říct, že je velmi střídmý (kamerové jízdy nečekejte), ovšem i přes to naprosto strhující a autentický (velkou část filmu jsem si dokonce myslel, že je děj situován do Moskvy místo Londýna). Vše vrcholí rvačkou v sauně, která je natočená Cronenbergovským nekompromisním stylem (tudíž střihač při nájezdu na intimní partie nůžky zásadně nepoužívá) a v každém záběru je cítit pro režisérovy filmy tak stylová syrovost, až to jen bere dech.

Nebýt závěrečného scénaristického spinu, mohly se Východní přísliby zařadit po bok Amerického gangstera mezi nejzásadnější gangsterky desetiletí. I tak se ovšem jedná o zajímavý a místy velmi netradiční filmový počin, který byste si v kině neměli nechat ujít.

Žádné komentáře: