pátek 18. ledna 2008

The Great Debaters - 80%

Denzel Washington se rozhodl natočit svůj druhý film, tentokrát o zrovnoprávnění černošské rasy ve 30. letech minulého století. Premiéra u nás byla ohlášena na měsíc únor, ovšem v posledním plánu premiér se již nevyskytuje. Recenzi si ale snímek bezpochyby zaslouží.

Premisu jsem již naznačil, ale to, že se režisér tímto problémem zabývá pomocí jakýchsi debat či diskuzí 2 na 2 je poněkud netradiční, ovšem velice chytrý nápad, který skýtá spoustu scénáristických možností. Tady je ovšem problém, neboť scénárista se s ničím moc nepáral a byť je první hodina bezchybná, ve druhé polovině už napsaná látka zabíhá do ohraných klišé či nelogických kiksů.

Co bych ovšem rozhodně vyzdvihl je Washingtonova režie, která nabízí nervydrásající situace, kdy zůstanete přikováni v sedačce. A pokud se na chvíli začnete nudit, Washington nelení, a ve scénáři možná nevýrazný spin převede do skvělé filmové podoby. Dále se dá rozhodně pochválit kamera, která i v případě takto komorního dramatu předvede několik pěkných jízd a výprava, jež je sice střídmá ovšem velmi působivá.

Herecky není filmu co vytknout a osvědčená jména (Washington i v hlavní roli, Whitaker) předvádějí standartně nadprůměrné výkony. Ovšem ten, kdo mě jednoznačně překvapil je mladý Denzel Whitaker (nic společného se starším jmenovcem), jehož postava čtrnáctiletého začínajícího "diskutéra" je snad nejpříjemnější ze všech.

Film rozhodně potěší a těch dvou hodin, které s ním strávíte rozhodně litovat nebudete. Tak snad za pár měsíců na DVD.

Žádné komentáře: