neděle 27. ledna 2008

Gone Baby Gone - 100%

Ben Affleck je někdy považován za velmi mizerného herce. Někdy si i ve filmech Kevina Smithe ze svého (ne)talentu utahoval. Pravý opak ovšem nastává, jakmile se usadí na režisérskou stoličku a vy do sedadla v kině. Gone Baby Gone se zkrátka povedlo ve všech ohledech.

Scénář vychází z knihy Tajemná řeka od Dennise Lehana. Vypráví o dvojici detektivů (Casey Affleck a Michelle Monaghan), která je najmuta - jelikož se v místní čtvrti vyzná, najít "spolu" s policií ztracené dítě. Přiběh, odehrávájící se v tvrdé části velkoměsta, mírně připomíná Training Day nebo Drsný Časy. Scénář je do poslední věty skvěle propracovaný a jediný dialog není nadbytečný. Divák musí být stále ve střehu, neboť na první pohled jednoduchá detektivka se postupem času pekelně zamotává a atmosféra přituhuje.

Herci hrají jako o život (Casey a Ed Harris rulez) a Ben Affleck svého bratra se zbytkem ansámblu režíruje se vší parádou. Nečekal to nikdo, o to víc nám všem vyrazil dech. Jakmile se nabijí všechny zbraně a okolí se setmí, Affleck vytváří dechberoucí atmosféru, při které člověk ani nedutá a čeká kdy a odkud přijdou první výstřely. Situace skvěle doplňuje bezchybná kamera, jež je v několika momentech zmatená jako hrdina sám a také hudba, která nabízí jak mnoho instrumentálních, tak rapových pecek.

Film nezpomalí ani na minutu a zdá se, že vše spěje k zdárnému konci. Závěrečný double twist ovšem rozseká naprosto každého (pokud se tak jako u mě nestalo už dřív) a TA SCÉNA se každému zaryje pod kůži. Já si ji stále až doteď přehrávám a už se nemůžu dočkat až Gone Baby Gone uvidím podruhé. Ty dvě hodiny strhujícího filmového materiálu sice pár chyb obsahují, ale vem to čert. Horký kandidát na umístění v mé TOP 3.

P.S. Kde je nominace na Oscara??

Žádné komentáře: