středa 16. ledna 2008

3:10 Vlak do Yumy - 80%

Pro začátek 2 informace:
1. Jedná se o remake snímku 3:10 to Yuma z roku 1957.
2. Film jsem viděl už asi před čtvrt rokem, neboť premiéra v USA proběhla začátkem září.
Díky českým distributorům se ale film dostává do kin až na začátku března - tedy v době kdy už je v amerických obchodech dobré 3 měsíce k mání DVD.

Snímek se vrací ke klasickým westernům 20. století. Hlavní hrdina Dan Evans (Christian Bale) pomůže k zatknutí pistolníka Bena Wadea (Russel Crowe). Ten musí být převezen k vlaku, který v 3:10 odjíždí do věznice Yuma. Evans je zrovna ve špatné finanční situaci, rozhodne se tedy zločince k vlaku dopravit a tím získat i tučnou finanční odměnu. Během cesty chtejí ovšem zločincovi souputnící svého "taťku" zachránit a Bena Wadea zabít.

To by bylo k ději vše. Teď se metodou pochval a pohlavků prokoušeme dalšími aspekty.
A začneme z té horší stránky. Pořádnou facku by si zasloužili scénáristé. A že jsou hned tři. Zřejmě se nedokázali shodnout na charakterech postav a především jejich motivacích, protože to, jak se na plátně chovají nemá s rozumem nic společného. Vše vrcholí závěrečnou honičkou ve městě kde jsou oba hlavní hrdinové za supermany a všechny kulky je minou (oni samozřejmě trefí vždy napoprvé).

Dál se už moc vytýkat nedá. Mangold (např. Walk the Line) na režijní stoličce odvádí opět solidní práci a jeho filmu (achjo, zas ten scénář) nestačí mnoho a mohl by zase zavánět nějakým Oscarem. Ústřední dvojice totiž herecky koncertuje a Crowe si sošku vyloženě zaslouží. Přehrál totiž všechny loňské padouchy filmového plátna. Jediný Javier Bardem v novém Coenovic trháku byl snad ještě o fous lepší, tudíž plešouna s velkou pravděpodobností uzme on.
Ano, nebýt pitomého scénáře, mohli bychom 3:10 Vlak do Yumy srovnávat s žánrovými klasikami. Tak snad příště.

Žádné komentáře: