sobota 26. ledna 2008

Hitman - 40%

Počítačové hry skýtají velký potenciál. Výborně hodnocený Silent Hill nás přesvědčil, že pokud se herního scénáře chytne schopný režisér, výsledek může být skvělý. Xavier Gens se ovšem za schopného považovat nedá, protože pokazil věci, které snad ani pokazit nešly. A kdo si myslel,že v blogu budu pouze chválit a sázet jen vysoká hodnocení, byl na omylu.

Už angažování Timothy Olyphanta (Sexbomba od vedle, Die Hard 4) vzbudilo dlouho před premiérou vlnu nevole. Trailery mě sice přesvědčili o opaku, ovšem film přinesl tvrdé vystřízlivění. Olyphant vypadá jako debil, jeho WTF grimasy jsou k smíchu (nebyl náhodou původní Hitman bez emocí?) a náznaky agenta 47 jsou minimální(chová se spíše jako obyčejný smrtelníka, vytrácí se pocit nadčlověka). O to víc zamrzí obsazení sice neznámých, postarších, emocí vyprahlých hitmanů, kteří mají 10krát větší charizma než hlavní hrdina. Štětka Nika, která s Hitmanem stráví vpodstatě celou stopáž je naprosto prkenná a její dialogy katastrofální. Ve filmu se asi ukazuje pouze proto, aby potěšila muže svým odhalením.

Scénář psal idiot, který o fenoménu hry asi nikdy neslyšel. Zmínil jsem dialogy, ale to co se na plátně odehrává patří do béček 80. let, nikoli do současné kinematografie. Kontinuita filmu je místy velmi špatná a především ze začátku divák neví, která bije. Člověk si řekne, že aspoň ta akce by mohla být dobrá. Opak je pravdou, neboť střihač nejspíše trpí epilepsií a zorientovat se na plátně je prakticky nemožné. Zaplaťpánbůh aspoň za občasné zpomalovačky, které divkákovi dění trochu osvětlí. R-kový rating snímku mírně napomáhá, ale krve je i přesto málo a atmosféra hry je tatam.

Chválu si zaslouží skvělá hudba, která sice trochu vykrádá Johna Powella (Bourne 2, 3), ovšem dodává honičkám a místy i přestřelkám šmrnc a punc stylovosti. Stejně tak potěší kamerové průlety nebo pár pomrknutí na hráče (2 kluci hrající hitmana). Tak málo mi ovšem nestačí. To že tam občas něco vybouchne nebo že dá hitman pár lidem přes držku, je na adaptaci tak slavné hry trochu málo a obávám se že napodruhé už bych to asi nevydržel.

P.S. Tak viditelná a nepovedená paruka jako ta u ruského detektiva (podobný Karlu Rodenovi) se jen tak nevidí a pan osvětlovač by možná potřeboval trošku praxe

Žádné komentáře: