úterý 24. června 2008

Zapomenutý ostrov - 60%

Typické rodinné filmy aby člověk letos hledal pod lupou. Kromě standartních animáků (a ehm, druhé Narnie?) se toho zatím v distribuci moc neurodilo. Speed Racer byl místy až příliš dětinský a některým rodičům mohl lézt krkem, Kronika rodu Spiderwicků zase po svém uvedení okamžitě prohučela a dnes si na ni vzpomene málokdo. O prázdninách se to všechno pokusí napravit Zapomenutý ostrov. A jaký vlastně je?

Přesně takový, jak se na tento typ filmu sluší. Malá Nim žije na opuštěném ostrově sama se svým otcem, který se jednoho dne kvůli výzkumu vydá na širé moře, avšak příroda mu nepřeje a on tak místo brzkého návratu bojuje o holý život. Nim je sice zoufalá, ovšem díky e-mailu (na pustém ostrově?!) se spojí s otcovou kamrádkou, která za ní přijede přes půl světa a pomáhá jí ho najít.

Jak dětinské. Ano, námět rozhodně není to, čím by Zapomenutý ostrov nijak ohromoval, navíc je k tomu naprosto rutinně režírován a v poklidu plyne celých 90 minut k předpokládanému konci. Přidejte k tomu působivou výpravu plnou exotických reálií a vlivem nízkého rozpočtu čistě průměrné triky.

Co však ze Zapomenutého ostrova dělá velmi snesitelný počin je výborný casting. Abigail Breslin je v současnosti asi nejlepší dětskou herečkou současnosti a její obsazení do hlavní role je tou nejlepší volbou (při představě Lucinky z Narnie se mi dělá prudce nevolno). Malé Abigail "přicmrndávají" záměrně přehrávající Jodie Foster a Gerard "Leonidas" Butler. První jmenovaná je zárukou kvality už přes deset let a Butler má už od třístovky doživotní status jednoho z největších borců pod sluncem.

Zapomenutý ostrov je přesně tím filmem, na který se může při nepříjemném prázdninovém počasí vypravit celá rodina. Je přesně tak naivní jak se na tento typ filmu patří, dokáže pobavit a slabší povahy i dojmout. Vedle velkých blockbusterů vypadá sice jako chudý příbuzný, své diváky si však beze sporu najde.

Žádné komentáře: