sobota 28. června 2008

Wanted - 80%


Wolf rules, not the sheep.


Wesley je vážně loser. Jeho nejlepší kamarád mu klátí holku, obézní šéfová se po něm neustále vozí a on je pouze neviditelným poslíčkem. Dokud nepotká Fox. Ta mu řekne pár známých vět z traileru o jeho údajném zdědění talentu a předurčení stát se členem organizovaných zabijáků, tzv. Bratrstva. Nepřipomíná vám to něco? Třeba Matrix?

Je to tak. Režisér Timur Bekmambetov se rozhodl zfilmovat údajně nezfilmovatelný komiks plný násilí a přiřknul mu velikou podobnost opusu bratří Wachovských. Ke slovu tak přijdou nejen věty o předurčení, či tvrdém drilu ale světe div se, podobnost je tak veliká, že i pohlaví, potažmo barva pleti hlavní trojky jsou naprosto identické.

Dalším aspektem, který vám Matrix připomene, je velmi efektní zpracování. Bekmambetov servíruje spoustu efektních zpomalovaček a bullet-timeových hrátek a nebojí se ani dlouhých (i když kompletně trikových) eye-candy záběrů. Ty jdou ovšem ve velkém kontrastu s velmi chudou výpravou. Na Wanted je velmi znát jeho nízký rozpočet (pouhých 60 mil. dolarů) a tak na úkor pěkných vizuálních fines se valná část filmu odehrává v nepříliš působivém interiéru připomínajícím kdejakou prasečárnu na venkově.

Velikým překvapením je ovšem scénář. Wanted vypadalo z trailerů jako efektní, avšak totálně pitomá, akční jednohubka, která z hlavy vyšumí ihned po skončení titulků. Nicméně opak je pravdou. Trojice scénáristů si s látkou poradila na výbornou, a i když to ze začátku vypadá, že je příběh totálně plochý, dočkáme se několika velmi zajímavých zvratů. Palec nahoru si zaslouží Bekmambetov i za to, že se za každou cenu snažil (a dokázal) prosadit eR-kový rating. Všechny ty fucky, shity a hektolitry krve totiž Wanted náramně sluší.

Posledním zajímavým úkazem jsou herci, především hlavní hrdina v podání Jamese McAvoye. Ten po výborném Pokání dokázal, že kromě přetahování Keiry Knightley, mu je vlastní i ostrý zabiják, který po svém přerodu působí asi tak nepříjemně, jako když si vytřete zadnici "šmirglpapírem". Angelina Jolie je navíc poprvé vážně sexy (jen do mě), a i když se Morgan Freeman vůbec nesnaží a působí z uvedené trojice absolutně nejtoporněji, sám ví, že mu to s jeho charismatem stačí.

I přes všechny dotáčky a přepisování scénáře se Wanted vážně povedlo a nutno říci, že asi nejlépe, jak to za daných podmínek šlo. Na zvolenou látku působí sice tradičně hloupě, ovšem zajímavě koncipovaný scénář budiž velkou náplastí. Vezměte v potaz skvělé nasnímání a spousty zajímavých režijních nápadů, ještě umocněné skvělým ztvárněním hlavního hrdiny. Škoda jen těch hluchých míst kolem 40té minuty a levné výpravy. K hodnocení si připočtěte ještě 5% a upalujte do kina. Stojí to za to.

Žádné komentáře: