sobota 28. června 2008

Preview letních hitů v amerických kinech - červenec

Protože v době letních měsíců přicházejí do kin hlavní sezónní hity, což má za následek největší výdělky a návštěvnost, rozhodl jsem se ke každému zajímavějšímu titulu zesumarizovat jeho očekávání, trailer popř. další zajímavosti.

1. týden:

Hancock
Vloni na tomto místě figurovali Transformeři, letos jde do kin právě v Den nezávislosti Hancock. Má tak ideální pozici (a Willa Smithe), aby se stal jedním z nejvýdělečnějších snímků roku (první spekulace hovoří dokonce o největším otvíracím víkendu všech dob). Na druhé straně barikády ovšem stojí rozporuplné reakce jak amerických, tak domácích novinářů, kteří hovoří o promarněné příležitosti a velkém zklamání. Snad to však bude hrát minimální roli, neboť režisér Peter Berg, potažmo producent Michael Mann by pořebovali finanční trhák jako sůl. Nabušený trailer zde.


2. týden:

Hellboy 2: Zlatá armáda
Ron Perlman jako hláškující ďábel s upilovanými rohy se vrací zpět z pekla. A opět v režii Guillerma Del Tora, jehož jméno se díky Faunovu labyrintu v Hollywoodu omílá daleko častěji. Ukázky značí, že právě na svůj poslední počin bude chtít Del Toro navázat. Toho důkazem jsou především velmi podobně stylizovaná stvoření, či téměř identická trailerová skladba. Režisérovi hraje vše (krom možná horšího termínu uvedení) do karet a všichni doufáme, že dokáže lehce nadprůměrnou, leč originální jedničku překonat. Zde nejlepší trailer.
Cesta do středu Země 3D:
Co vlastně víme? Především to, že Cesta... bude zřejmě další napodobeninou Indiany Jonese a v hlavní roli bude hlásit Brandon Fraser. Eric Brewig na režisérské sesli je velkou neznámou, a i když byl hned dvakrát nominován na Oscara v trikové kategorii, právě jeho jméno je skloňováno s velikou nejistotou. Snad nebude přidaný třetí rozměr na úkor příběhu a také se snad nedočkáme velmi často omílaných rodinných hodnot. Velmi solidní trailer zde.
Seznamte se s Davem:
Eddie Murphy v další ze svých nudných a trapných rolí. Horší než Norbit to snad nebude, ale stát se může všechno, to mi věřte. Doufám jen, že po tomto "hitu", který co se týče tržeb vyjde absolutně naprázdno, natočí Murphy posledního poldu a odejde do důchodu. Už ho bylo dost. Koho ukázky zajímají, ať si je najde sám. Mně za to nestojí.


3. týden:

Temný Rytíř:
Právě Temný Rytíř je filmem, o kterém jsem schopen před premiérou sepsat slohovou práci. Trailer si dávám minimálně dvakrát denně a netrpělivě odpočítávám dny do premiéry (fuck český distributor). První reakce navíc hovoří o nejlepším komiksovém pokračování všech dob a povyšují Rytíře nad jeho předchůdce Batman začíná (u mě mimochodem 90%). Stoupat tak očividně není moc kam. Novému Batmanovi také nahrává, že je po čtvrtém Indym nejočekávanějším filmem tohoto léta, což jen umocňuje fakt, že některá kina už tři týdny před premiérou hlásí vyprodáno. Možná za to může i nechtěná reklama v podobě smrti H. Ledgera jež se představí v roli záporáka Jokera (kterému již mimochodem američtí recenzenti přisuzují Oscara), možná ne. Každopádně je to právě Temný Rytíř, kterému v letošním roce přeji miliony dolarů (a věřím) jako nikomu jinému.
Mamma Mia!:
Vloni to byl svérázný retro muzikál Hairspray s Johnem Travoltou v roli tlusté maminy, letos tu máme poctu legendárnímu švédksému kvartetu - skupině ABBA. Reakce jsou zatím velmi pozitivní a staví Mamma Mia! právě na úroveň loňského muzikálového překvapení. Hrají Meryl Streep, Pierce Brosnan, či Colin Firth. Tak proč ne. Schválně koukněte na trailer.


4. týden:

Bratři z donucení:
Will Ferrell a John C. Reily v režii tvůrce filmového pekla Ricky Bobby: Nejrychlejší jezdec. Trailer je sice na několika místech poměrně vtipný, nicméně hluchých míst je v něm víc než dost, tudíž se nepřestávám bát. Stačí se podívat na poslední filmy všech zúčastněných.
Akta X - Chci uvěřit:
Ve staré dobré sestavě a v režii toho nejpovolanějšího. Chris Carter jako tvůrce sliboval mnohé, trailer však trošku vyvádějí z omylu a navozují dojem že Mulder se Sculyovou už nemají moc co nabídnout. Pokud nepřijdou nová Akta s originálnějším scénářem, velmi rychle prošumí a za několik let si na ně vzpomene málokdo. To vám garantuji.


Domácí bonus:

Bathory
Pro mnohé nejočekávanější český film tohoto roku, jehož historie sahá několik let dozadu. Za tu dobu dokázal režisér Juraj Jakubisko v tomto projektu utopit celých 300 milionů korun, které se mu ze zisků nemohou NIKDY vrátit. Poslední klapka čachtické paní padla už před dvěma lety a neustále přerušovaná postprodukce, především vinou nedodělaného zvuku (zajímavý článek zde) se táhla měsíce. Před rokem se také objevil naprosto bezpohlavní a nudný trailer a aby toho nebylo málo, paní Jakubisková ve svém prohlášení zatrhla veškeré novinářské projekce (což také o mnohém svědčí), první šťastlivci tak Bathory uvidí až na slavnostní premiéře v Karlových Varech. Já osobně na film nejsem absolutně zvědavý a můj vnitřní hlas mi našeptává, že to celé Jakubisko totálně zprasil. Uvidíme, každopádně na minimálně finanční průšvih je zaděláno už nyní.

Žádné komentáře: