středa 18. června 2008

Sex ve městě - 40%

Carrie, Samantha, Miranda a Charlotte. Tyto čtyři newyorčanky už několik let pravidelně ordinují v nočních hodinách i na české televizi. A protože čas nezastavíte a celá čtyřka pěkně stárne před očima, rozhodli se tvůrci přenést seriál do filmové podoby na plátna kin a uzavřít tak jednu dlouhou kapitolu tohoto, především amerického, fenoménu.

Na rovinu musím říct, že nějakým skalním fanouškem seriálu rozhodně nejsem, ale když už někdy nad ránem zapnu televizi a Sex právě běží, většinou nějakou tu kratší epizodu bez problému dokoukám. Tady ale nastává hlavní problém filmu. Seriálová podoba jako taková je totiž naprosto ideální látkou, která je pro řadového diváka tak akorát stravitelná. Pokud se však scénáristé, potažmo režisér rozhodnou natáhnout stopáž na 140 (!!) minut, je jasné, že film má minimální šanci jakkoli fungovat.

Jedná se totiž o naprostý scénáristický blábol. Postavy jsou naprosto ploché, tudíž se nejsnesitelnějším charakterem stává souložící pes. O debilitě napsané látky svědčí i naprosto nelogické mizení postav z příběhu (Carrie si chce vzít p. Božského, ale něco se pokazí, důsledkem toho je, že se na celou hodinu a půl vytratí, aby se ukázal až v závěrečné čtvrthodince), či do očí bijící natahovanost (Miranda 5 měsíců zatajuje Carrie velmi důležitý fakt asi jen proto, aby se mezitím mohla celá čyřka podívat do Mexika, Charlotte otěhotnět a Samantha prožít manželskou krizi). Přitom by jen stačilo, aby Miranda Carrie vše vyklopila a mohli jsme být na krásných 90ti minutách.

Pryč jsou také doby, kdy se bylo v Sexu na co koukat. Celý film spíš připomíná sraz jedné fešné slečny s třemi tetami nad hrobem a garantuji vám, že všemožné modely nejznámějších značek to spraví jen velmi těžko. Co naopak potěšilo, je R-kový rating, tudíž se na mnoha místech dočkáme daleko přirozenějších fucků a i toho sexu (bez jeho přítomnosti by snad museli přejmenovat i celý film)

Sex ve městě je prostě krokem vedle. Ocení jej pouze skalní fanoušci (ehm, fanynky), kterým bude stačit snad jen to, že uvidí své hlavní hrdinky opět v akci. Možná se budou bavit i milovníci módy, ale na druhou stranu, její výskyt není až tak výrazný. Tááákhle dlouhatánský film prostě při naprosté scénáristické neschopnosti nemůže fungovat a bylo by nejlepší, kdyby se zachoval pouze v krátkých epizodách. Jedno tak vím jistě, už jej nikdy vidět nechci.

P.S. Závěrečná scéna sice filmu dost přidává, ale vzhledem k jejímu účelu (a především obrosvkým výdělkům) se bojím už teď.

Žádné komentáře: