neděle 22. června 2008

Prosíme přetočte - 60%

Na letošním festivalu v Karlových Varech bude mít mj. slavnostní českou premiéru i nový snímek Michela Gondryho (Věčný svit neposkvrněné mysli) Prosíme přetočte. Jeho první trailer sliboval velkou řachandu s velmi originálním námětem, již z hodnocení ale vyplývá, že to tak moc nedopadlo. Proč?

Možná kvůli velmi vysokým očekáváním. Ono mít Gondryho s takovým ansámblem, to už slibuje mnohé, ovšem Prosíme přetočte selhává na místě, kde by to čekal jen málokdo - ve scénáři psaném samotným režisérem. Dialogy, především v první polovině, působí jako by byly narychlo napsané a vše se tak nějak dodělalo na poslední chvíli. A vzhledem k tomu, že Prosíme přetočte je avizováno jako komedie, prvních 30 minut dokáže diváka velmi rychle vyvést z omylu, vtipných situací je totiž minimum.

Postupem času (rozuměj jakmile hlavní hrdinové začnou přetáčet kazety) se dají věci, a především bránice, velmi rychle do pohybu a zejména při scénách napodobování Vesmírné odysey, či druhé Křižovatky smrti se budete válet pod stolem. Právě zde totiž režisér ždíme z námětu úplné maximum a přeskakuje velmi vysoko položenou laťku očekávání.

Gondry ale na mnoha místech poměrně kulhá a tak může spousta minut při druhém shlédnutí působit poněkud hluše. K mému velkému překvapení ale velmi bravurně dokáže vybruslit z typického (a jediného možného) konce a utne jej v ten správný moment, aniž by použil jediný dialog.

Jack Black a Mos Def smažou všechny kazety ve své videopůjčovně a rozhodnou se pro radikální řešení - všechny filmy přetočí. Originální myšlenka, horší provedení. Gondry promarnil velkou příležitost, Prosíme přetočte totiž působí místy až nedopečeným dojmem. Vám stačí, aby jste si pustili trailer a natáhli si jej na 100 minut. Přesně takhle totiž Prosíme přetočte působí. Velká škoda, z tak zajímavého námětu se dalo vytřískat mnohem víc.

Žádné komentáře: