pátek 25. dubna 2008

Králova přízeň - 50%


The only thing that could come between these sisters... is a kingdom.


Králova přízeň je adaptací knihy Philippa Gregoryho The Other Boleyn Girl, vycházející z dění na anglickém královském dvoře za vlády Jindřicha VIII. Tudora. Knihu samotnou v období jejího vydání provázely rozporuplné reakce, avšak díky své kontroverzi se dočkala 4 pokračování.
Náplň prvního dílu je prostá (nebo spíše složitá?):

Král Jindřich ne a ne se svou manželkou splodit syna. Jednou je z toho holka, podruhé se dítě nenarodí. Rozhodne se tak porozhlédnout se někde jinde. Jeho cílem se stanou sestry Anna a Marie Boleynovi, no a protože jsou obě fakt pěkný, střídá je náš milý Jindra jako ponožky. Nejdřív zkusí starší Annu, pak si ale všimne Marie, která díky němu za pár měsíců vyprdne malýho ferdu. To už ale Jindru moc netankuje a tak ho napadne rozvést se s manželkou a zkusit mladou krev. No a kdo jinej by to mohl být, než Anna. Tá má ale smůlu. Porodí jenom holku, pak z ní ještě vyleze nějaká Alžběta I. .... no to už je jedno. Vám rozhodně, mě už taky, ale hlavní člověk, kterej to má někde je Jindra. Ten už má totiž další zářez, jmenuje se Jana.

Prostě zápletka hodná řekl bych tak 756. dílu Rodinných pout. Je z ní taky vidět, že Jindra je svině a děvkař, bodejť by ne, může si to dovolit, je to totiž king. Taky klidně může odkrouhnout Anču, spolu s jejím bráchou, páč je king. No a aby někdo neoddělal jeho, rozhodne se založit anglikánskou církev, aby měl na ty zmetky s bambitkou aspoň něco.

Ti z vás, kteří jsou nešťastni z toho, že jsem vyspoileroval celý děj, nezoufejte. To je totiž opravdu to poslední, kvůli čemu by vás mohla Králova přízeň zaujmout. Nebo vás snad zajímá nesmyslné jednání postav jako z podřadné telenovely? Pokud ne, veškeré podrobnosti najdete v minulých odstavcích, nebo zde. Pak už nezbývá nic jiného, než vypnout mozek a alespoň trochu si Královu přízeň užít.

Je k tomu hned několik důvodů. Jednak herci, kteří jsou vyjma Natalie Portman výborní (aspoň že jí to sluší). Za pochvalu rozhodně rozhodně stojí i skvělé kostýmy a výborně stylizovaná výprava, díky níž se rázem ocitnete o 4 století zpět. To hlavní, díky čemu stojí Králova přízeň za hřích je ovšem kamera. Je sice na mnoha místech minimalistická, jak detailní tak dlouhé táhlé záběry však dokáží navodit dojem a atmosféru z výborného traileru.

Králova přízeň trpí, stejně jako Alžběta: Zlatý věk, katastrofálně nezvládnutým a nudným dějem, nabídne však velmi solidní obsazením, technické zpracování a nadmíru soulože. Komu to stačí, má vyhráno, pro mě je ale panovnické drama stále mrtvou záležitostí.

P.S. Ten trailer je boží, o to víc.

Žádné komentáře: