středa 23. dubna 2008

The Savages - 70%

The Savages se k nám do distribuce pravděpodobně neprotlačí, bylo je ale možné shlédnout na letošním Febiofestu pod, zřejmě narychlo přeloženým, názvem Divoši. Nutno v prvé řadě podotknout, že název The Savages má představovat rodinu hlavních hrdinů - Savageovi.

Konkrétně sourozence Wendy a Jona, které po mnoha letech sblíží vážný stav jejich otce Lennyho, u kterého se pomalu ale jistě začne projevovat demence. A aby toho nebylo málo, jeho opatrovnická rodina jej už ve svém domě nechce a tak je starý kmet odkázán pouze na své potomky a na nevyhnutelný přesun do domova důchodců.

Premisa možná může navodit dojem, že jsou The Savages dramatem hrajícím na vážnou notu. Pravda je ale na druhé straně, neboť film funguje hlavně po stránce komediální. Úsměvných momentů si každý rozhodně najde víc než dost a podobně jako v nedávném Než si pro nás přijde, se většina týká povznesení a utahování si ze smrti.

K tomu přičtěte tradičně dobrého P.S. Hoffmana, skvělou Lauru Linney ale především vynikajícího Phillipa Bosca v roli beznadějného starce. Ano, herci jsou výborní a pokud bych teď načal poslední odstavec, bylo by zaděláno na výbornou a téměř bezchybnou rodinnou komedii ala Malá Miss Sunshine. Problémů mám ale hned několik. Tím prvním je moment, kdy naprosto pro děj nepodstatná postava babičky, doslova natáhne brka v kosmetickém salonu. Scéna je totiž podána v takovém stylu, že pro mě The Savages ztratili na dalších 20 minut smysl.

Dalším problémem je naprosto zbytečné dějové natahování a absolutně mrtvolná a přebytečná vedlejší linka s milencem Wendy. Tou se zaobírá právě poslední půlhodina a závěrečná, pro dění tolik podstatná scéna je spláchnuta během necelé minuty. Tak takhle teda ne, pane střihač, takhle teda ne.

Jinak jsou ale The Savages velmi příjemným a hlavně vtipným filmem. O humor se stará především hlavní herecká dvojice, i starý Lenny ale přispěje svou troškou do mlýna. Zkrátit o dvacet minut a byl bych MOC spokojen. Takto mi k absolutnímu štěstí něco málo chybí, i přesto ale The Savages stojí za shlédnutí. Pokud hledáte novou, příjemnou komedii není moc lepších voleb.

Žádné komentáře: