sobota 12. dubna 2008

Horton - 60%


A person is a person, no matter how small.

Dr. Seuss' Horton Hears a Who! má dnes v Americe již kultovní status, podobně jako u nás Ferda Mravenec či Broučci. Jak už z názvu vyplívá jedná se o počin z dílny Dr. Seusse, který má na starosti např. také Grinche. Narozdíl od svého zeleného "kolegy" je Horton vyveden v kompletní CGI podobě a nutno podotknout, že tento nápad byl jediný možný správný. Ostatně představa nahrazení animovaného slona jeho reálným bratrem zní více než děsivě.

V Hortonovi (jako v každém animáku) vlastně o moc nejde. Jednoho dne se k němu dostane smítko prachu, načež po chvilce se z něj začnou ozývat zvuky. Vyjde najevo, že to smítko vlastně smítkem vůbec není, neboť se nazývá Kdovíkov a jeho obyvateli není nikdo jiný než prapodivná komunita - Kdovíci. Horton je pověřen aby Kdovíky dostal na bezpečné místo, neboť by vlivem nestálých podmínek mohl jejich domov zaniknout.

Zápletka je tedy opět určena především pro mladší publikum a podobně je tomu i s humorem. Solidní množství vtípků se ale najde i pro starší generaci a nezůstane jen u nich. Vyzdvihnul bych především parodii na japonské anime seriály (především Pokémony), která z filmu ční jako hora kam Horton putuje a samotná nemá žádné opodstatnění či jakoukoli dějovou návaznost. Právě to zní dělá snad jediný ale zato nejvtipnější what-the-fuck moment filmu.

Animace působí spíše úsporným dojmem a barvy jsou poněkud utlumené. Vzhledem k tomu, že Horton procestuje půlku džungle bych ale čekal kolorovitě ostřejší podívanou. Pozornost si zaslouží také hudba Johna Powella, která je na mnoha místech minimalistická a vyniká pouze v titulcích. Ani Powell ale nezapře svůj styl a jakmile se v závěru spustí motiv velmi podobný tomu z Bournea, vytvoří vám spolehlivě poslední úsměv na tváři.

Horton, snímek od tvůrců Doby ledové, mě po nudných trailerech spíše překvapil. Za 80 minut dokáže zopakovat všemožná klišé animovaných filmů, na mnoha místech ale dokáže pobavit jak dětské, tak odrostlejší publikum. Pixar to sice není, příjemná odpolední zábava ale rozhodně ano.

Žádné komentáře: