čtvrtek 3. dubna 2008

Úhel pohledu - 70%

Salamanca, Španělsko. Právě zde se chystá celosvětově sledovaný projev amerického prezidenta. Stane se ovšem to nejhorší co se vůbec stát mohlo. Prezidenta postřelí, ochranka má zaděláno na problém obrovských rozměrů a samotní přihlížející na tom nejsou o nic lépe. Na náměstí pod pódiem totiž tiká bomba. Jak se každý z nich zachová? A je snad domněnka amerického turisty, že viděl vraha, správná? A je vlastně všechno tak jak vypadá??

Úhel pohledu je filmovým debutem Peteho Travise (nepočítáme-li předchozí televizní záležitosti), a nutno podoknout, že poměrně zdařilým. V prvních dvou třetinách sledujeme průběh samotného atentátu z celkem 8 různých úhlů pohledu, přičemž při každém vypluje na povrch další skutečnost, či nová postava. Celé dění se tak postupem stopáže pekelně zamotává, především ale stylem vyprávění maskuje zkratkovitost děje a nedostatečný rozpočet, neboť každých deset minut sledujeme stále stejné lokace a velmi podobné postavy.

Na otázku z prvního odstavce ohledně chování je jediná možná odpověď. Postavy jednají jednoduše po americku, a tak jsme sem tam svědky nějakého toho klišé. Vyjastnit si je třeba také skutečnost, že Úhel pohledu je naprostý scénáristický nesmysl, jež se ale na mnoha místech nebere vůbec vážně a nabízí i slušnou míru akce. Z té se dá vypíchnout především závěrečná automobilová honička, která diváka naprosto vcucne.

Film je herecky poměrně vydařený a solidně obsazený (Matthew Fox, Forest Whitaker), nepodařený konec a především nedotažené linie postav (policista - zločinec eh??) ale ani tak hvězdná jména zachránit nemohou. Mírnou neduhou filmu je i fakt, že neustálé opakování všech situací může začít při šestém či sedmém perspektivním pohledu trochu (nebo i více:) nudit.

I tak je ale Úhel pohledu po loňském Zastav a nepřežiješ či Sejmi je všechny dalším vydařeným a na mnoha místech velmi přestřeleným akčním filmem. Srovnání s Bournem, jehož na mnoha místech svýmí trademarky připomíná ale rozohdně nedosahuje, a pouze potvrzuje Greengrasův status akčního boha. Na svém písečku ale boduje a to nejen díky pěkné akci a rychle odsýpajícímu ději, velkou zásluhu má totiž i velmi podařená hudba. Na tuto dobu je Úhel pohledu rozhodně optimální volbou, proč se vydat do kina na solidní akční film.

Ochutnávka v podobě skvělého traileru zde.

Žádné komentáře: