středa 9. dubna 2008

Cassandra's Dream - 70%

Woody Allen točí v poslední době stylem co rok, to film. Zajímavé je i postupné střídání reálií, kdy je v jeho posledních snímcích (Sólokapr) New York střídán Londýnem. A nejinak je tomu i v jeho nejnovějším počinu, který vypráví o dvou zoufalých bratrech. První z nich, Terry, je (ne)úspěšným gamblerem, jeho sourozenec Ian se naopak vydává za mladého zbohatlíka a občas si nějakou tu libru od Terryho půjčí. Jakmile se ale přestane dařit v pokeru a oba sourozenci se zadluží, nastanou první potíže. Jediným možným východiskem je příjezd bohatého strýčka Howarda, který dal vždy vše dopořádku. Tentokrát to ale už nebude zadarmo a Terry s Ianem musí svému příbuznému odpravit z cesty potenciálního nepřítele.

Samotné části zápletky (vražda, zoufalí bratři na mizině, rodinné hodnoty) připomínají velmi podobně koncipovaný a poměrně čerstvý film Než ďábel zjistí, že seš mrtvej o kterém jsem psal zde. Ale budiž, to se dá ještě přejít. S čím se ale rozhodně smířit nedokážu, je naprostá abscence jakékoli invence a absolutně žádného (byť by stačilo malé) zkomplikování scénáře. Děj je tak po obsahové stránce NAPROSTO plytký a servíruje nám již stokrát viděnou záležitost. Cassandra's Dream sráží také neustálá tvrzení, ať už verbální, či neverbální, typu: rodina na prvním místě nebo vražda je špatná. Allen tak po výborném Match Pointu sklouzává k tolik nenáviděným patetickým kecům. A ty já nerad.

Na druhé straně zaslouží pochvalu herci. Ewan McGregor a Tom Wilkinson si své party uhráli na výbornou, Collin Farrel k tomu přidal i pro něj méně typickou zdeptanou polohu. Jedinou výtku nemám ani ke kameře, jež nabízí velmi dlouhé (a o to více autentické) záběry, a minimum dialogů, ve kterých se stříhá klasickým A, B stylem. Perfektní je také až místy psychadelická hudba Philipa Glasse, skvěle doplňující jak depresivní stavy, či jen obyčejné sledování v nočních ulicích.

Cassandra's Dream je tak řemeslně překvapivě velmi zdařilou záležitostí, herci jsou (už méně překvapivě) bezchybní, akorát scénář by potřeboval pozměnit nebo doplnit o zajímavější momenty. Na kráse nepřidají ani všudypřítomná, otravně výchovná a neustále omýlaná moudra. I tak je snímek pro Allenovy fanoušky povinností, i když nenabídne klasický humor, ale spíše kriminální zápletku.

Žádné komentáře: