pátek 2. května 2008

Iron Man - 80%


Heroes aren't born, they're built.


Tak, a máme tu květen, což znamená jediné - zapšklí intelektuálové zalézají do kouta a my se jdeme bavit, do kin totiž pomalu a jistě přichází první blockbustery. Tuto sezónu nám po velikých očekáváních (trailer zde) otevřel komiksový plecháč Iron Man. A nutno říci, že velmi, velmi dobře.

Ty, kteří o tomto novém komiksovém přírůstku slyší poprvé, uvedu jen krátce do děje. Hlavním hrdinou je miliardář, génius , ignorant, děvkař a majitel zbraňového gigantu Tony Stark. Když je ale jednoho slunečného dne unesen afgánskými teroristy, má po ptákách. Protože ale dokáže udělat i z hřebíku motorovku, sestrojí si brnění, díky kterému unikne z jejich spárů, aby se po návratu rozhodl ukončit výrobu zbraní a nakopal všem zlým pr... no a pak už to znáte.

Sluší se také dodat, že Iron Man je první komiksovou adaptací, kterou si produkuje samotné studio Marvel. Vydává se ale trochu jinou cestou než všichni ostatní. Atributem, který Iron Mana odlišuje od zbytku, je právě postava hlavního hrdiny, založená na suchém humoru a někdy až bránici rvoucích hláškách. Tím se dostávám k jeho stvárniteli, Robertu Downeymu Jr., a musím uznat, že tak charizmatický a sympatický hrdina tu ještě nikdy nebyl. Nejenže sype hlášky kadencí 150 kousků za minutu, ale jeho obličejové grimasy dodají i méně úsměvným scénám právěm ten správný náboj.

Na druhou stranu ale musím uznat, že pokud by Iron Man Downeyho neměl, nebyl by ani z poloviny tím, čím je. To samé platí i o jeho hláškách. Kdyby se totiž všechny ze scénáře vyškrtaly, plechový hrdina by se nám rozpadl na ty nejmenší šroubky, neboť právě on drží diváka v neustálém tranzu a snáží se mu nepřímo namluvit, že se vlastně něco děje. Opak je ale pravdou, neděje se totiž vesměs VŮBEC nic. Stark si skoro celou stopáž staví nebo vylepšuje oblek a tak na činy zbývá jen malé množství prostoru.

Když už na ně ale dojde, stojí to většinou za to. Akční scéna úniku ze zajetí je výborná, té se stíhačkami ale nesahá ani po kotníky. Právě ona je vpodstatě celým vrcholem filmu, a to nejen díky spoustě různých nápadů, ale především díky výborné hudbě (velké množství kytarových riffů smíchaných se smyčci), která k Iron Manovi sedne jako prdel na nočník. Se závěrečnou akcí už je to sice trošku horší a v rámci popcornové zábavy nám nabídne již zažitý evergreen. Podobného inferna jako např. v Transformerech se tak nakonec nedočkáme.

Mírný problém je i v záporákovi, i když zde je na vině spíše scénář. Zástupce zlé strany se totiž "stane zlým" až po 80 minutách a tak má minumum prostoru se nějak více projevit a dát plecháčovi pořádně zabrat. I když si to na konci rozdají pěkně "na férovku" v rámci tohoto žánru je to pořád trošku málo.

I tak vám ale garantuji, že Iron Man je pro tyto dny do kina jako stvořený. Hlavní hrdina je totiž vynikající a pokud je vám už "šoufl" ze všech těch ulízaných Spidermanů, bude železňák Tonda přesně váš šálek čaje. Vypnete na dvě hodiny mozek, pobavíte se a někdy vám bude z té neskutečné stylovosti běhat i mráz po zádech. Já osobně jsem měl s tou chutí jít ještě o deset procent výš, nakonec ale dávám velmi silných osmdesát, neboť Iron Man, který je pro mě nejlepší komiksovou adaptací po Batman Begins a prvních X-Menech, si to rozhodně zaslouží.

P.S. Favreau má v roukou všechny trumfy, pokud se tedy víkendové tržby povedou (a jakože by měly), čeká nás za nějaký čas ještě našlapanější jízda. Věřte mi.

Žádné komentáře: