pondělí 26. května 2008

Resumé z Cannes

Je tomu jen několik hodin co ve francouzském Cannes skončil snad nejprestižnější filmový festival. Během jeho dvoutýdenního trvání byla asi nejsledovanější událostí světová předpremiéra čtvrtého Indiany Jonese (recenze SNAD co nejdříve), ovšem oproti očekávání tento vitální stařík s bičem nesklidil po projekci nějak bouřlivý potlesk. Proč? To už si běžte usoudit sami, od čtvrtka totiž Indy bourá česká kina.

Všechny také zajímalo včerejší udílení Zlatých palem, které bylo (jako vždy) situováno do ceremoniálu odehrávajícího se (jako vždy:) na konci samotného festivalu. A kdo že si ceny odnesl? V hlavní kategorii zvítězil domácí snímek Mezi zdmi, který by mohl rozhodně zamíchat s nějakou tou nominací na Oscara v kategorii zahraničního filmu (loňský triumf Tahle země není pro starý budiž důkazem). Z americké produkce porotu žádný snímek moc nezujal, vyjímku tvoří pouze čtyřhodinové (!!!) výpravné drama Stevena Soderbergha (Dannyho parťáci, Traffic) o kubánském revolucionáři Ernestu 'Che' Guevarovi zvané Guerrilla , za nějž si odnesl cenu Benicio Del Toro v hlavní roli. I ten má minimálně oscarovou nominaci již teď jistou.

Sluší se také dodat, že do síně slávy byl uveden Clint Eastwood a Petře Němcové to zase jednou fakt slušelo. Ale to už odbíhám, tak zase za rok.

Žádné komentáře: