úterý 27. května 2008

Poslední plavky - 20%


Sežeru, vyseru a pak zase sežeru a zase vyseru!

Poslední plavky měly být podle textu distributora a komentáře tvůrců rozmarnou letní komedií. Letní rozhodně jsou, rozmarné možná taky, ale vtipné situace aby člověk hledal pod lupou. Petr Čtvrtníček se prostě na začátku sbalí, do bytu nastěhuje vietnamce (proč??) a odjede k rybníku. Pak přijede Rudolf Hrušínský a řekne asi dvě hlášky. Pak mu přerostlý monstrsumec Lojza sežere psa. A pak se tak nějak každý na každého nasere a všichni dohromady sumce uloví. To je vše, vážení přátelé. A má to hodinu a půl.

To by mi ale až tak nevadilo, kdyby se dalo v Posledních plavkách alespoň něčemu smát. Čtvrtníček je v 99% scén na zabití, Lábus snad úplně ve všech a Hrušínský se sice snaží mluvit jako řidič hovnocucu a sype vulgarity po desítkách, měl by si ale uvědomit, že sebesprostší vtip ještě nemusí být zaručeně k popukání.

Když se pak v poslední desetiminutovce rozpoutají trikové orgie (hnus!), člověk si řekne, že už ho nic nepřekvapí. A ono přece. Lojza měl sice ve zbytku filmu snad 10 metrů, když ale na konci z vody vyleze, kouká na nás metr dlouhá gumová potvora. Divné? Rozhodně.

Ještě štěstí, že Poslední plavky v kinech úplně propadly, můžeme si tak v klidu oddechnout, že byly opravdu poslední. V celé své stopáži sklouzávají k trapnosti i tak ale dokážou udržet diváka až do konce v očekávání "že teda něco přijde". Smůla, nepřijde totiž nic. Čtvrtníček měl natočit raději něco ve stylu Ivánku, kamaráde než tuhle sračku, ale kdo ví, třeba se k tomu ještě odhodlá. Vzhledem k jeho momentálnímu "smyslu pro humor" (koukněte se schválně na Kinobox) však spíše bude platit Hrušínského věta:

Až začnou sněžit hovna!

Howg.

Žádné komentáře: