neděle 11. května 2008

Street Kings - 60%

Neo, Dr. House a Poslední skotský král v jednom filmu? A k tomu ještě pod taktovkou tvůrce Training Day? To přece nemůže dopadnout špatně. Smůla přátelé, může. Street Kings postihlo snad to nejhorší co mohlo. V Americe byly nasazeny v minimálním počtu kopií a skončili tak v červených číslech. A aby toho nebylo málo, českému divákovi distributor zrušil premiéru úplně.

Přitom film nabízí velice atraktivní prostředí, zvučná jména a co si budeme namlouvat, i trailer je poutavý. Tady ale končíme. Premisa o policistovi, kterému umře kolega před očima je strašně ohraná. A že se pak hlavní hrdina rozhodne vzít vše do vlastních rukou? To jsme už taky někde viděli. Budiž, filmy Davida Ayera nikdy příběhem neoslňovaly. Diváka přilákalo k plátnu hlavně jejich podání.

A to právě skřípe. V Training Day jsem mu to žral, v Drsných časech, i když byly schematicky
velmi podobné, taky. Jakmile se ale Ayer vrátí do nebezpečných amerických ulic plných negrů a drog, je zle. Celé dvě hodiny se totiž až neskutečným způsobem vykrádá. Jsou to sice zdánlivé maličkosti jako hlavní černobílé duo, téměř kopírující se scény nebo stejné dějové zvraty, celek ale kvůli tomu působí naprosto zbytečně.

Řeknu na rovinu, Keanu Reeves je výborný (s nasraným výrazem především), expozice je také (na Ayerovi poměry) velmi zručně natočená, děj pak ale zůstane stát na místě a pohne se až závěrečných deset minut. Celé vyštřování je nesmírně zdlouhavé a jakmile se vrátí vpodstatě na začátek, jste znechuceni. Vše se pokouší zachránít závěrečná, poměrně brutální (R-ková přístupnost - jupí!) akce, která je ovšem příliš krátká na to, aby Street Kings vytáhla alespoň na úroveň předchozích počinů režiséra.

Street Kings by prostě potřebovali zkrátit. Na tento typ filmu se totiž hodí stopáž o 20 minut chudší. Takhle vše (kromě diváka) schytávají především herci ve vedlejších rolích. Hugh Laurie je v roli záporáka naprosto nevýrazný a vzhledem k rozpočtu i zbytečný, Forest Whitaker se sice místy velmi slušně rozehraje, jakmile však spatříte jeho gay knírek, bude vám do smíchu.

Čekal jsem víc, mnohem víc. Ayer byl pro mě velkým lákadlem, ovšem během filmu ukázal vše od sebe už viděné a naprosto zklamal. Hlavně díky němu působí Street Kings tak něj "rozplizle" a nahoru je táhne pouze Keanu Reeves a pěkná akce. Někdy je prostě lepší místo do herců, vložit rozpočet do nějaké té přestřelky, děj sice nemusí moc dávat smysl, hlavní ale je, že se člověk baví. U Street Kings se vám to podaří jen velmi zřídka.

P.S. U scény Whitaker a smrt jsem málem spadl ze židle.

Žádné komentáře: