pondělí 5. května 2008

The Bank Job - 80%

Pamatujete ještě na doby Podfu(c)ku a Sbal prachy a vypadni? Nechce se věřit, ale je tomu bezmála 10 let co tyto geniální filmy vypluly na povrch. Režisér Guy Ritchie byl v tu dobu považován za génia, ovšem snad osud tomu chtěl, do cesty se mu připletla Madonna, on si jí vzal a od té doby natočil už jenom kupu sra... ehm ... 2 špatné filmy. Ale zpět na začátek, prostě, od těchto velikánů se na hollywoodské (i britské) scéně neobjevil snad jediný nástupce podobného ražení. Až doteď. A v hlavní roli se opět vrací (snad náhoda?) Jason Statham.

Z názvu Bank Job je asi všem jasné co se ve filmu děje. Inspirací příběhu byla skutečná bankovní loupež z roku 1971, jež se odehrála v Londýně a z níž si lupiči odnesli šperky asi za 3 miliony liber. V sejfech se ovšem nenacházely pouze zlaté cennosti, nýbrž také řada dokumentů a fotografíí (většinou ve spojení s vládou), které neměly být nikdy objeveny. Zločinci je tak mohli použít jako výkupné při jejich odhalení.

Nebudu samozřejmě prozrazovat příliš, důležitý je především fakt, že celá loupež se odehraje během první poloviny a neobsahuje takřka žádná hluchá místa. Jakmile se ale přehoupneme do druhé hodiny a v ulicích Londýna se to začne detektivy jen hemžit, vyplyne na pohvrch několik nedostatků. Za ten hlavní bych označil především linii s africkým diktátorem, jež se jeví dějově absolutně zbytečně a jejíž pointa takřka nikam nevede.

Pokud také porovnám Bank Job se dvěma zmíněnými Ritchieho opusy, chybí mi v něm pro heist filmy tak typická dechvyrážející pointa. Bank Job je sice naprosto geniálně nasnímám a stylizován, ale kvůli očekávanému závěru vypadá především vedle Podfu(c)ku jako jeho mladší bráška.

I tak jsem ale dostal přesně to, co tu za ta léta chybělo. Bank Job má výbornou atmosféru, stylizaci a parádní herce. Scénář má sice několik chyb a končí přesně tak, jak čekáte, pokud se ale rozhodnete s touto partou vykrást banku a unikat před spáry zákona, rozhodně neprohloupíte.

Žádné komentáře: