neděle 16. listopadu 2008

Zrádce - 60%

Zrádce (v originále Traitor) měl podle původního plánu běžet v českých kinech někdy na konci ledna příštího roku. Distributor jeho premiéru nejdříve vyškrtnul, aby ji následně opět obnovil, bude tedy zajímavé sledovat, jak s ním Palace Pictures nakonec naloží.

Film se snaží reflektovat dnešní společnost rozvrácenou útoky z 11. září. Během celé stopáže jsou paralelně vyprávěny dvě dějové linie - výrobce bomb Samir se díky svým kontaktům dostává hlouběji a hlouběji do teroristické organizace a agenti FBI po něm pátrající. Obě linie se na začátku i konci stihnou protnout, přičemž především v prvním případě z toho kouká spíše než chytré propojení nucený konstrukt.

Scénář samotný nenabídne nic moc světoborného. Mám na mysli především začátek, který působí značně nelogicky a odfláknutě. Dvě postavy se spolu spřátelí za značně podivných podmínek, jež, zdá se, nidko moc neřeší. Ani po zbylou stopáž nedokáže Zrádce přijít s něčím novým a celou dobu se drží v zaběhnutých mantinelech

Herci hrají velmi obstojně (taková jména to snad ani špatně neumí) a když už dojde na nějaké ty kontaktní scény, ani ty nevypadají vůbec zle. Režisér Jeffrey Nachmanoff ukazuje, že by potřeboval ještě nějaké zkušenosti s podobně velkým projektem, minimálně délka stopáže je totiž značně přestřelená. Prostříhat o 30 minut a ze Zrádce je ihned daleko lépe stravitelný film.
Vy s ním spolehlivě zabijete dvě hodiny, řeknete si, že to nijak špatné nebylo, ale výsledek z vás vyšumí než byste řekli švec. Naprosto průměrná záležitost.

Žádné komentáře: