sobota 5. července 2008

Stalo se - 40%

Tak dlouho chodil M. Night Shyamalan se svým scénářem po Hollywoodu, až jej všichni odmítli a on si Stalo se natočil sám. Upřímně řečeno, všem těm producentům se vůbec nedivím. Vypustit takovou hrůzu do světa chce opravdu kuráž, a ta zdá se, Shyamalanovi nechybí. Byl to totiž právě on, kdo se v devadesátých letech svými filmy zasadil o malou revoluci v hororovém žánru. Ostatně, přezdívka mistr napětí pro něj byla více než příznačná.

Nic ale netrvá věčně, v roce 2002 to byla nejprve naprosto průměrná Znamení, aby je pak následovaly další filmy v podobném, ne-li horším, ranku - Vesnice a Žena ve vodě. Stalo se bohužel (a že potenciál byl sakra veliký) poračuje v nastoleném, čili sestupném trendu.

Jedná se o ekologický horor/thriller/komedii (??) nebo lépe řečeno totální bordel, ve kterém se lidé záhadným způsobem začnou zabíjet. Samotný úvod (cca 2 minuty) je vynikající a při jeho sledování jsem se jen rozpomněl na skličující atmosféru Šestého smyslu. Jakmile se ale na scéně objeví Mark Wahlberg a začne kecat cosi o ochraně přírody, je celý film ještě jakž takž snesitelný, nicméně nevyhnutelně padá ke dnu.

Postupem času se tak dočkáme obrovského množství detailů na toporný ksicht antiherečky Zooey Deschanel, foukající vítr a ten, kdo vydží ještě o několik minut déle, uvidí Wahlbergův vážný rozhovor s kytkou. Umělou. A to myslím smrtelně vážně. K tomu přidejte neustálé vštěpování divákovi jak je ničení přírody zlé, spoustu CGIčkových továren na pozadí (proč proboha??), herce hodné hromadného ukamenování a logiku v tahu.

Jeden příklad za všechny: New York je evakuován a většina lidí je odvezena vlaky do jiných oblastí. Hlavní hrdinové jedou do Philadelphie i přes to, že jim bylo před deseti minutami řečeno, že právě Philadelphie je další postiženou oblastí. Hehe. Vlak zastaví na půli cesty uprostřed ničeho. Lidé neví co mají dělat, tak jdou do hospody. Po chvíli je popadne panika a všichni se rozhodnou, že musí ihned pryč. Nasednou do aut (aha!) a odjedou neznámo kam. Nikdo evidentně neřeší, že přijeli vlakem a v okolí není ani živáčka. Tak si tam raději předem přistavěli auta ať jim to tak dlouho netrvá. Super.

Stalo se je kromě výborného začátku a nadějné hudby velmi, velmi špatným pokusem o horor. O to víc mrzí, že jeho autorem je právě Shyalaman, režisér takových pecek jako Vyvolený, či Šestý smysl. Jeho forma je ta tam (i když strašidelná paní v domě některé její zbytky ukazuje) a pokud nedokáže ani ukočírovat herce, natož natočit žánrový film, ve kterém kdysi perlil, měl by se už na svou práci, pro dobro všech, vykašlat. Jestli vás stále zajímá co se vlastně stalo, odpovím vám stručně. Vůbec nic.

P.S. Celý závěr jsem čekal kdy se konečně "Shy" vytasí, s pro něj tak příznačnou závěrečnou pointou. Holt, neStalo se.

P.P.S. Tvůrci traileru tentokrát odvedli takřka geniální práci. Ono, vytlouct z takové sračky tak působivou ukázku už chce hodně talentu.

Žádné komentáře: