neděle 13. července 2008

43. MFFKV - jak to dopadlo?

V pozdních večerních hodinách byl včera ukončen 43. filmový festival v Karlových Varech, konkrétně pak projekcí novinky Mamma Mia!. Vítězové jednotlivých kategorií byli ovšem známi již pár hodin předem a to na slavnostním předávání cen, jež přenášela i ČT1. Pro ty, kdo výsledky nezaznamenali jen stručné opakování.

Samotné festivalové publikum, potažmo kritickou oblast v letošním roce nenadchl (jak tomu v minulých letech bývalo) jeden určitý snímek a tak se o nějakém vyloženém hitu, či favoritovi dalo jen spekulovat. Souboj o hlavní cenu se tak nakonec zúžil na dva snímky - české Karamazovi, jež táhla do popředí především česká část poroty (nakonec film i jejich cenu získal) a dánské drama Ukrutně šťastni, které nakonec souboj vyhrálo.

Nicméně v hereckých kategoriích se začalo blýskat na lepší české časy. Obě ceny za ztvárnění hlavní postavy si totiž odnesli čeští zástupci. A to Marta Issová a Jiří Mádl za své kreace v novém českém dramatu Děti noci. Pokud se dá hovořit o překvapení, tak rozhodně v této kategorii. To, že především Mádlovi udělí porota cenu, totiž čekal málokdo.

Malou perličkou budiž udělení ceny Europa Cinema Label maďarskému snímku Hodně štěstí!. Hlavní devízou filmu je údajně, cituji: "dokonalá rovnováha mezi fikcí a realitou". U evropského artu to znamená něco ve smyslu desetiminutového záběru na rozčeřenou hladinu jezera, následné vzpamatování se hlavního hrdiny a záběr na jeho pokračující soulož. Porotci ale zřejmě v sále neusli, zřejmě proto se dostalo i na jinak spíše průměrně hodnocený snímek. Velkou satisfakcí byl i fakt, že odborná porota neudělila cenu žádnému filmu, ve kterém se za celou stopáž nic nestane (z minulého ročníku např. "dílo", ve kterém hlavní hrdina 90 minut chodí po obchodech ve městě, aby si nakonec koupil boty a film skončil) a neodůvodnila jeho vítězství např. výbornou kontinuitou záběrů.

A ptáte se co ta Bathory? Velký humbuk pro nic. Zpočátku pozitivní ohlasy nakonec zadupala kritická oblast stanoviskem, že to dopadlo tak jak všichni čekali. Já vám to říkal. Jestli se vám to však nezdá, zajděte si na Jakubiskův "opus" sami. Ode mě však recenzi nečekejte. Alespoň ne v nejbližších týdnech.

Žádné komentáře: