pondělí 28. července 2008

Nikdy to nevzdávej - 60%

Vloni tu byl Alpha Dog, který se dokonce dotlačil až na plátna kin, letos tu máme Nikdy to nevzdávej. O čem, že to mluvím? Přece o filmech, kde hrají teengareři ten hlavní prim, kde není nouze o holky v bikinách, namakané kluky svlečené do půl těla, pěkná auta a přepálené barvičky. Zatímco Alpha Dog se snažil být cool spoustou nemístných fucků a nabídl rádobyvážnou zápletku, která však byla na film takového žánru naprosto povrchní, Nikdy to nevzdávej si na nic nehraje a předvádí daleko uvěřitelnější a pro běžného člověka stravitelnější podívanou.

I když, ono to s tou povrchností není u této novinky taky žádná sláva. Je totiž povrchní až hanba, nicméně narozdíl od rok staršího kousku je daleko sympatičtější. Justina Timberlakea a Emileho Hirsche vystřídaly neokoukané tváře, a Nikdy to nevzdávej tak díky nim působí daleko více svěžím dojmem.

Příběh je (jak už je tohoto subžánru zvykem) absolutně obyčejný a předvídatelný. Mladý Jake pochází z rodiny, které se nedaří a která se, aby toho nebylo málo, stěhuje. Jake se tak ocitá v novém prostředí, nicméně během chvíle ho dokáže oblbnout jistá blondýnka a než se sám naděje, už je s ní na party. Nestačí se ale divit, místní mládež se totiž nebaví alkoholem, nýbrž rvačkami ( které jsou údajně plně pod kontrolou). Jakea vyprovokuje jak už to ve filmech bývá "ten nejlepší" a nakope mu zadek. Pak už je to pouze a jen na Jakeovi, aby mu to během těch necelých dvou hodin oplatil.

V Nikdy to nevzdávej, jak už jsem řekl, vypadají všichni bezchybně a nějakého ohavu, aby jste hledali pod lupou. Po hercích samotných samozřejmě nemůžete čekat nějaké super výkony, protože všichni (kromě Djimona Hounsou) pobrali hereckého talentu asi jako Mike Myers soudnosti. To však nevadí, abyste si film neužili.

Musím vyzdvihnout velmi slušně natočené bojové scény (a že jich není málo) a také výborný písničkový soundtrack, který je zatím tím nejlepším, co se letos na poli filmové hudby (pozor, nikoliv té instrumentální!) urodilo. Tím chci říct, že převyšuje i o několik měsíců starší Let's Dance 2.

Nikdy to nevzdávej je právě ten typ filmu, který budou teenageři mé věkové úrovně vynášet do nebes a říkat, že je to fakt cool. A mají pravdu, je to cool a je to fajn. I když je vám jasné jak film skončí a naplno si uvědomujete, že ti kluci by nemohli přežít ani minutu z jejich vzájemného souboje, jednoduše tím vším proplujete, ať se vám to líbí nebo ne. Na to DVDčko si tak vážně 3 týdny počkejte. Když se totiž budete nacházet na nějaké nudnější house party, můžete po něm bez obav sáhnout.

Technická poznámka: Napsáno za 10 minut. Ufff.

Žádné komentáře: