pondělí 7. července 2008

Kopačky - 80%

Letos první film ze stáje Judda Apatowa (např. Zbouchnutá), který se dostal do naší distribuce. A je to jen dobře. Tentokrát je hlavním hrdinou odkopnutý Peter, který se po tvrdém a nečekaném rozchodu vydává na Havaj aby si vyčistil hlavu. Má ale pekelnou smůlu. Jeho bejvalka Sarah se totiž vydá na úplně stejné místo a k tomu ještě se svým novým přítelem.

Lidé už jsou tak nějak zvyklí, že od Apatowa vždy dostanou geniálními vtipy nabušenou komedii a navrch ještě vybalancovaný scénář. Kopačky jsou však v tomto ohledu poněkud jiné. První polovina, kterou Apatow např. ve Zbouchnuté napěchoval gagy k prasknutí, má v Kopačkách spíše seznamovací charakter a umožňuje divákovi aby se s hlavními postavami především sžil.

Někoho může možná trošku pomalejší rozjezd nudit, nicméně mnou proplul poměrně lehce, abych byl po nějaké cca hodině odměněn hutnou porcí, pro Apatowa tak typických ostrých vtipů. Kopačkám také velmi nahrává R-kový rating, když si díky obroublejší mluvě neberou žádné servítky a působí tak daleko přirozeněji. O to víc mě překvapuje, jak s velkým citem napsanou látkou Kopačky jsou, když je má na svědomí debutující scénárista (Apatow mu smozřejmě musel pomáhat, jeho rukopis je znát) Jason Segel.

A aby toho nebylo málo, vlivný producent ho nechal střihnout si i hlavní roli. Segel (pro některé známý ze seriálu How I Met Your Mother) se s rolí popasoval, jako zbytek obsazení, výborně. Hlavním důkazem budiž obrovská chemie mezi ním a Milou Kunis.

Osobně nesouhlasím s výrokem spousty lidí, že jsou Kopačky nejslabším počinem z dílny Judda Apatowa. Právě naopak - tvoří totiž spolu se Superbad absolutní vrchol jeho prozatimní produkce a dokáže toho o vztazích říct více, než 10 jiných romantických komedií najednou. Takhle brilantně napsaná, skvěle zahraná a výbornými songy prošpikovaná komedie už tu dlouho nebyla (a možná dlouho nebude). Spolu s Určitě, možná rozhodně nejlepší romance roku.

Žádné komentáře: